Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 April 2012

Promoveren op het oerdieet

Door: Karine

Het klinkt als een spannend avonturenboek: met een jeep door Afrika scheuren, slapen in lemen hutjes bij de Maasai, bloed drinken van een vers gevangen prooi… Promovendus Remko Kuipers van de Rijksuniversiteit Groningen deed het allemaal voor zijn promotieonderzoek, natuurlijk aangevuld door lange sessies in het laboratorium en schrijfuren achter de computer. Zijn proefschrift werd een lijvig boekwerk, dat hij op maandag 26 maart verdedigde. De moraal van Kuipers verhaal: terugkeer naar de voedingsgewoonten uit de Steentijd, vertaald naar de cultuur van de 21e eeuw, kan een belangrijke bijdrage leveren aan de volksgezondheid. Kuipers onderzoek spitste zich vooral toe op de vetten in de voeding van natuurvolkeren. In vergelijking met Oost-Afrikaanse vrouwen krijgen Westerse vrouwen veel minder omega-3 vetzuren binnen. Hierdoor ontstaat bij Westerse vrouwen tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding een relatief tekort aan deze belangrijke bouwstoffen, die het pasgeboren kind nodig heeft voor de hersenontwikkeling. Te lage inname van omega-3 vetzuren bij volwassenen houdt verband  met het ontstaan van hart- en vaatziekten en depressie. Opponent Schaafsma stelde tijdens de promotie zelfs voor om het gebruik van visolie verplicht te stellen voor zwangere vrouwen die vegetarisch eten.

Kuipers reconstrueerde de oervoeding en kwam tot de conclusie dat in deze voeding verzadigd vet in gelijke hoeveelheden aanwezig als in de huidige Westerse voeding, terwijl de oervoeding daarnaast meer eiwitten, en juist minder koolhydraten bevatte. Kuipers zag ook dat de oervoeding minder linolzuur bevatte dan Westerse voeding. Een hogere linolzuurinname heeft mogelijk verband met een verminderde aanmaak en inbouw van omega-3 vetzuren in het lichaam. Tot slot richt Kuipers zijn pijlen op de hoeveelheid koolhydraten in de westerse voeding. Op basis van een literatuurstudie stelt hij dat niet de inname van verzadigd vet, maar juist de inname van snelle koolhydraten (koolhydraten met een hoge glycemische index), zoals suikers in frisdranken en snoep, de kans op hart- en vaatziekten verhoogt.

Tijdens de promotie (wat een mooie aula trouwens!) vroeg opponent prof.dr. Jaap Seidell zich af of de grote hoeveelheid lichaamsbeweging van de Oost-Afrikanen niet het wérkelijke geheim is van het succes van het oerdieet. Kuipers bevestigde dat beweging én gezond eten de sleutel zijn tot een goede gezondheid. Naast Oerdis is dus ook Oerfitness nodig.

De Nederlandse samenvatting van Kuipers proefschrift is te lezen op Foodlog, met een interessante discussie eronder.

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten