Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 June 2011

Probiotica verminderen klachten hooikoorts

Door: Karine

Probiotica kunnen allergische klachten van pollen fors verminderen. Ze weten het aantal immuuneiwitten bij hooikoorts terug te dringen. Tegelijkertijd stimuleren ze de aanmaak van allergie-remmende stoffen. Vooral de melkzuurbacterie Lactobacillus plantarum laat goede resultaten zien. Dat stelt Yvonne Vissers van Wageningen Universityin haar proefschrift, waarop ze 10 juni promoveerde.

Vissers deed een klein onderzoek bij 62 patiënten met berkenpollenallergie. Groepjes van elk circa 10 proefpersonen kregen 4 weken lang elke dag een bacteriedrankje, terwijl een  groep een placebo kreeg. Voor en na de behandeling verzamelden onderzoekers bloed, waarin ze IgE en andere immuuneiwitten maten. Van de 5 gebruikte bacteriestammen zorgden 4 voor een significante afname van het berkenstuifmeel-specifieke IgE. Eén bacteriestam gaf ook een afname van interleukine 5 en 13, signaalstoffen die een allergische reactie stimuleren. Daarnaast was er een toename van signaalstoffen die de allergische reactie juist verminderen. 'Die bacteriestam biedt goede perspectieven om berkenpollenallergie te verminderen', zegt Vissers.

Bron: Wageningen Universiteit


sabine @ thefruitpursuit.com spaargaren, , 13 July 2011:
Gaaf, inderdaad een goed startpunt voor verder onderzoek! Af en toe komen de voordelen van probiotica nogal zweverig over (als in: ze zouden volgens sommigen nog doden kunnen laten herrijzen...) maar dit laat toch wel weer zien dat er wel degelijk een kern van waarheid zit in de kracht van goede bacteriën :).
Karine Hoenderdos, , 25 June 2011:
Dag Lieke, ik zal er op letten. Maar uit zo'n klein en kortdurend onderzoek van 4 x 10 proefpersonen zal toch niemand conculsies durven trekken, laat staan adviezen kunnen geven?
Lieke Rappange, , 24 June 2011:
Tja Karine,

Het zou fijn zijn als je dat soort duiding meteen toevoegt in je artikel.
Karine Hoenderdos, , 23 June 2011:
Hoi Constance,

Dat gaat een paar stappen te ver. Dit onderzoek kan hooguit aanleiding zijn voor verder onderzoek (het is een kleine studie en de resultaten zijn niet superovertuigend).

Hartelijke groet,

Karine
constance Delmte, , 23 June 2011:
welk bacteriedrankje is dan aan te raden?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten