Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 January 2018

Minder pre-eclampsie en vroeggeboorte door probiotica?

Door: Karine

Zwangerschap

Als vrouwen tijdens de zwangerschap probiotica gebruiken, verlaagt dit mogelijk het risico op vroeggeboorte of pre-eclampsie. De beste timing voor het gebruik van probiotica is in de laatste fase van de zwangerschap, aldus Noorse onderzoekers in BMJ Open. In de cohortstudie werden maar liefst 70.000 zwangerschappen bestudeerd.

Grote Noorse cohortstudie
De onderzoekers bestudeerden de gegevens van ruim 70.000 zwangere vrouwen die deelnamen aan de MoBa studie. De Noorse moeders kregen vragenlijsten over dieet, leefstijl en medische geschiedenis tijdens de zwangerschap in week 15, week 22 en week 30. Van deze groep gebruikte 23,3 procent al zuivelproducten met toegevoegde probiotica voor de zwangerschap, 37,6 procent gebruikte deze producten tijdens het eerste trimester van de zwangerschap en 32,2 procent tijdens het laatste trimester van de zwangerschap.

Ouder en beter opgeleid
Het gebruik van probiotica was hoger in de groep zwangere vrouwen die ouder waren, een hoger inkomen hadden of hoger opgeleid waren. Het gebruik van probiotica hing samen met een 20 procent kleinere kans op pre-eclampsie. Dit effect trad echter alleen op bij de moeders die in het laatste trimester van de zwangerschap probiotica gebruikten.

Vroeggeboorte
In de groep vrouwen voor wie het de eerste zwangerschap was (ruim 30.000) werd ook het risico op vroeggeboorte onderzocht. In totaal werd 7,5 procent van de baby’s uit deze groep baby’s te vroeg geboren. Probiotiagebruik tijdens de eerste maanden van de zwangerschap zorgde voor 11 procent minder kans op vroeggeboorte. Consumptie voorafgaand aan de zwangerschap of in het laatste trimester had geen effect op vroeggeboorte.

Geen pillen en poeders
In de onderzoeksgroep werden nauwelijks probiotica-supplementen (zoals poeders en pillen) gebruikt. De overgrote meerderheid van de zwangere vrouwen gebruikten zuivel met toegevoegde probiotica. Volgens de onderzoekers maakt het niet uit hoeveel probiotica men gebruikt. De onderzoekers benadrukken dat alleen een mogelijk verband is aangetoond, maar dat Randomised Control Trials nodig zijn om het effect aan te tonen. Ook het werkingsmechanisme moet nog worden ontrafeld.

Bron: BMJ Open


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten