Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 April 2013

Probiotica bondgenoot in de strijd tegen ondervoeding?

Door: Reina

E-coli in colon

De aannames die al jaren worden gedaan op het gebied van probiotica en obesitas lijken te werken, zoals het feit dat de darmflora van invloed is op energieopname uit de voeding. Dit is een van de conclusies van het 7de Internationale Yakult symposium in Londen op 22 en 23 april. Daar presenteerden en bespraken professionals hun laatste bevindingen over microbiotische genomica en fysiologie.

De diverse mechanismen, die een rol spelen bij overgewicht, kwamen onder andere aan bod. Zo neemt onder de invloed van probiotica de plasmaconcentratie van lipopolysacchariden (LPS) af. LPS worden aangemaakt door gram-negatieve bacteriën in het maagdarmkanaal en spelen een rol bij het ontstaan van inflammatie bij obesitas. Verder blijkt bij obesitas de productie van het korteketenvetzuur butyraat verlaagd te zijn in vergelijking tot slanke mensen. Butyraat is een energiebron voor de coloncellen, maar stimuleert ook de darmperistaltiek. De darminhoud bij obese mensen blijft daardoor langer zitten dan bij slanke mensen. Het toedienen van probiotica verhoogt de butyraatproductie. Tot slot blijkt de darmflora van obese mensen efficiënter te werken en haalt meer calorieën uit de onverteerde resten dan bij slanke mensen: ze halen gemiddeld 150 kcal meer bij eenzelfde voedingsinname. Vooral dat laatste is een interessant gegeven voor verder onderzoek. Want wellicht kunnen probiotica de darmflora van ondervoede patiënten zodanig beïnvloeden dat er meer energie uit dezelfde voeding wordt gehaald. Maar voor we zover zijn, is nog heel veel onderzoek nodig.

Verder wordt het nodige onderzoek gedaan met fecestransplantatie. Daaruit wordt wel duidelijk dat als je gezondheidseffecten wilt bereiken, bijvoorbeeld in de strijd tegen obesitas en metabool syndroom een cocktail van diverse stammen probiotica nodig is. Maar een aangepaste voeding en leefstijlveranderingen blijven de basis.

Gerelateerd:
Poep als medicijn

Fecesdonatie verbetert insulinehuishouding
'Bij sommige patiënten is de darmmicrobiota zo verstoord, dat ze nooit uit zichzelf kunnen genezen'


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten