Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
04 April 2016

Proactief beleid nodig ter voorkoming van sarcopenie

Door: Reina

Proactief beleid nodig ter voorkoming van sarcopenie

Sarcopenie komt voor bij 42% van de ouderen die thuiszorg krijgen en heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid. Vroege opsporing van sarcopenie is van belang om tijdig gerichte voedings- en trainingsinterventie te kunnen starten. Dat stelt Donja Mijnarends in haar proefschrift waarop ze op 13 april promoveert aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van Maastricht University.

Negatieve gevolgen sarcopenie

Sarcopenie kan leiden tot kwetsbaarheid en een verhoogd valrisico. Uit Mijnarends onderzoek blijkt dat sarcopenie voorkomt bij 12% van de zelfstandig wonende ouderen, 42% van de ouderen die thuiszorg krijgen en 59% van de verzorgingshuisbewoners. Sarcopene ouderen zijn meer beperkt in de uitvoering van dagelijkse activiteiten, hebben een lagere kwaliteit van leven en hogere zorgkosten, zo blijkt uit het onderzoek. Deze resultaten bevestigen het verband tussen sarcopenie en negatieve gevolgen voor de gezondheid en gezondheidszorgkosten. Het toekomstige overheidsbeleid gaat ervan uit dat ouderen zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen en niet te snel een beroep doen op zorgvoorzieningen. Dat vraagt om proactief beleid ter voorkoming van kwetsbaarheid, zo stelt Mijnarends.

Bron: Maastricht University 


Angela van der Vorst, Zorgtraject ontwerper en herintredende diëtist, 07 April 2016:
Tijdens de herintredingscursus voeding en diëtetiek is sarcopenie ook uitgebreid besproken. Zeker belangrijk om hier als diëtist tijdens het consult ook extra alert op te zijn en zo de kwaliteit van leven van de oudere te kunnen verhogen.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten