Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 December 2011

Preventie is belangrijk, gemeente krijgt regie

Door: Karine

Het rapport “Preventie van welvaartsziekten” van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg is verschenen. Kernpunt van het advies is dat een kwart van de welvaartsziekten in Nederland wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Voor kanker geldt dit zelfs voor 40%. De Raad vindt daarom dat preventie met meer kracht moet worden aangepakt en dat de overheid duidelijk het belang van een gezonde leefstijl moet onderschrijven. De minister moet strenger en doortastender zijn, bijvoorbeeld als het gaat om het weren van zout in het voedsel of het rookvrij maken van schoolpleinen. De Raad pleit voor een onderzoek naar een vettax voor ongezonde voedingsmiddelen.

Ook wil de Raad een Preventiefonds met een budget van 1% van het zorgbudget (350 miljoen), waaruit plannen van zorgverzekeraars en gemeente kunnen worden gefinancierd. Preventie moet bij voorkeur lokaal zijn, dus de regierol ligt bij de gemeenten.

Bron: Raad voor Volksgezondheid en Zorg


Anneke Palsma, , 20 December 2011:
Het is alleen jammer dat de kranten er op de dag dat dit rapport uitkwam alleen kopten dat de levensverwachting van laagopgeleiden steeds meer achterblijft bij die van de hoogopgeleiden. Ze hadden moeten aangeven dat de levensverwachting van laagopgeleiden verbeterd kan worden, als de overheid meer inzet op preventie. Maar dan moet deze wel afgestemd zijn op de doelgroepen. zie ook mijn blog http://palsma-sportvoedingsadvies.blogspot.com

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten