Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 December 2014

Prevalentie overgewicht Belgen verontrustend

Door: Reina

weegschaal

Van de Belgische volwassenen heeft 48% overgewicht en 14% is obees. Momenteel bedraagt deze gemiddeld 25,4. Dat is een van de resultaten van de vijfde nationale Gezondheidsenquête over de voedingsgewoonten en het gewicht van de Belgen.

De gemiddelde BMI bij volwassenen in België is sinds 1997 lineair gestegen. Het aantal mensen met overgewicht is het hoogst in de leeftijdsgroep van 45 tot 54 jaar waar al meer dan de helft een te hoge BMI heeft. De problematiek van overgewicht is duidelijk gelinkt met het opleidingsniveau. Bij de bevolkingsgroep met geen diploma of slechts een diploma van het lager onderwijs loopt de prevalentie voor overgewicht op tot 64%, voor obesitas tot 25%. Bij kinderen is het beeld evenmin rooskleurig: 20% van de kinderen tussen 2 en 17 jaar is te zwaar en 7% is obees. Er zijn geen significante verschillen tussen jongens en meisjes. Verontrustend is dat overgewicht al veel voorkomt bij jonge kinderen (11% van 2-4 jarigen, 9% van 5-9 jarigen).

Uit de Gezondheidsenquête blijkt ook dat de dagelijkse inname van groenten en fruit ruim onder de aanbevelingen blijft. Slechts 12% van de bevolking van 6 jaar en ouder haalt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit. Bij vrouwen is dat vaker (14 %) dan bij mannen (10 %). Bij kinderen en jongeren haalt slechts 8% de aanbevolen hoeveelheid.

Bron: NICE

Gerelateerd nieuws: Wereldwijd ruim 2 miljard mensen met overgewicht In 2030 is 15% mannen in Nederland obees Aantal kinderen met morbide obesitas fors gestegen


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten