Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
05 October 2010

‘Precies uitzoeken hoe iets zit’


Liesbeth Haverkort

Liesbeth Haverkort

Liesbeth Haverkort werkt al 22 jaar als diëtist in het AMC in Amsterdam. Het grootste deel van haar tijd besteedt ze aan patiëntgebonden onderzoek. Nog ongeveer anderhalf jaar te gaan en dan hoopt Liesbeth te promoveren op “Voedinggerelateerde aspecten in de pré- en postoperatieve fase”. ‘Ik vind het ontzettend boeiend om onderzoek te doen. Het is echt een verdieping van mijn werk als diëtist. Ik wil graag evidence based voedingsadviezen opstellen om daarmee toekomstige patiënten beter te kunnen adviseren.

Naast mijn onderzoek begeleid ik 2 dagen per week poliklinische patiënten die grote abdominale (oncologische) chirurgische operaties (hebben) ondergaan. Hierdoor borrelen altijd weer nieuwe onderzoeksvragen boven. Zo vragen patiënten met slokdarmkanker die een buismaag krijgen zich af of andere patiënten ook zo weinig honger ervaren. Of ik wil weten wat er gebeurt met de lichaamssamenstelling als je preoperatieve patiënten goed voedt. Hoe snel en met welke meetinstrumenten zie je veranderingen? Er is weliswaar ontzettend veel literatuur over de technische aspecten rond abdominale chirurgie, maar naar voedinggerelateerde klachten na de operatie en de voedingstoestand is nauwelijks onderzoek gedaan.

Door het onderzoek van collega Joyce Haver en mij weten we nu bijvoorbeeld dat 90% van de buismaagpatiënten, het 1ste half jaar geen hongergevoel ervaart.’ Volgens Liesbeth heb je als diëtist wel extra bagage nodig voor je echt als onderzoeksdiëtist aan de slag kunt. ‘Zelf heb ik een aantal onderzoekscursussen gedaan en de Master “Evidence Based Practice”. Hiermee krijg je verdieping van je basisopleiding. Je leert hoe je zelfstandig onderzoek moet doen, data kunt verzamelen, invoeren en analyseren. Ook leer je publiceren, in het Engels wel te verstaan. Een ontzettend leerzaam traject, maar hulp en betrokkenheid van anderen binnen je instelling is onontbeerlijk. Wat dat betreft zit ik hier goed. Ik word aan alle kanten gesteund. Zo zeer zelfs, dat ik de kans krijg te promoveren, al was dat niet mijn primaire doel. Ik was er meer op gericht met onderzoek aan te tonen dat voeding er echt toe doet. Er liggen nog zoveel terreinen braak, dat er zeker meer diëtisten op dit gebied aan de slag kunnen.’


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten