Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 October 2011

Prebioticamix vermindert infecties bij prematuren

Door: Reina

Prematuur

Als een prebioticamix van neutrale en zure oligosacchariden in voldoende hoeveelheid en lang genoeg wordt gegeven, treden er bij te vroeg geboren kinderen minder infecties op die veroorzaakt worden door bacteriën uit de darm. Dit is de conclusie van kinderarts i.o. Ilse Westerbeek, die 26 oktober aan de VUmc in Amsterdam is gepromoveerd.

 

Te vroeg geboren kinderen hebben een vertraagde ontwikkeling van bacteriën in de darm en een onderontwikkeld maagdarmkanaal en afweersysteem. Daardoor lopen ze een grotere kans op een (ernstige) infectie. Van prebiotica is bekend dat ze de groei van een gezonde darmflora kunnen stimuleren en zo mogelijk een gunstig effect hebben op de ontwikkeling van het maagdarmkanaal en het afweersysteem.

Westerbeek keek in een dubbelblinde gerandomiseerde studie naar het effect van toediening van de prebioticamix op het ontwikkelen van infecties gedurende de eerste 30 levensdagen van 113 te vroeg geboren baby’s met een zwangerschapsduur korter dan 32 weken en/of geboortegewicht lager dan 1.500 gram. Ook bestudeerde ze de onderliggende mechanismen. De resultaten werden niet beïnvloed door zwangerschapsduur, geboortegewicht of het krijgen van borstvoeding.

Er was geen duidelijke toename van gunstige bacteriën na toediening van de prebioticamix en ook geen duidelijke afname van “slechte” bacteriën. In het algemeen was de groei van alle bacteriën laag vergeleken met op tijd geboren baby's. Westerbeek denkt dat het gunstige effect van de prebioticamix op de darmflora en op het voorkomen van infecties (gedeeltelijk) teniet werd gedaan door het gebruik van breedspectrum antibiotica, die de groei van alle bacteriën vertragen.

Bron: VUmc


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten