Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 April 2016

Positieve gezondheid staat centraal tijdens NVD Diëtistendagen 2016

Door: Angela

Positieve gezondheid staat centraal tijdens NVD Diëtistendagen 2016

Het motto van de NVD Dëtistendagen 2016 in Noordwijkerhout had niet mooier gekozen kunnen zijn. De power en passie spatten ervan af afgelopen vrijdag en zaterdag. Niet alleen in de ruim 200 sessies, maar ook tijdens de opening, de afsluiting door Opera de la Casa en het feest ter ere van het 75-jarig jubileum van de NVD. Meer dan duizend diëtisten uit heel Nederland inspireerden elkaar op een bruisende en sprankelende wijze.

Keuzestress

Veel deelnemers hadden last van keuzestress. Bij elke programmaronde – en er waren er maar liefst 12 – was het moeilijk om te kiezen uit de soms wel 30 verschillende en veelal  interessante presentaties. En had je een keuze gemaakt, dan was het zaak de goede kant op te lopen in de overvolle gangen en te hopen dat er nog een zitplaats vrij was in de sessie van je keuze. Met de beweging zat het wel goed deze dagen, want lopen van een zaal in Boston naar Cambridge via Erasmus tikte aardig aan en dan hebben we het feest (waarbij de hakken uit gingen) en het bezoeken van de vele stands nog niet meegeteld, net als de powerwalk door de bollenvelden voor de vroege vogels op zaterdagochtend.

Bredere kijk op gezondheid

Er was één plenaire presentatie op vrijdagochtend, waarin arts-onderzoeker dr. Machteld Huber focuste op positieve gezondheid. In dit nieuwe concept wordt gezondheid niet meer gezien als de afwezigheid van ziekte, maar staat de mens centraal. Huber: ‘Misschien heeft iemand wel een diagnose van een ziekte, maar er is een heel groot gebied waarin hij of zij wel gezond is. Die gezondheid kan nog versterkt worden. Dit werkt, want mensen voelen zich aangesproken in hun kracht en niet in hun zwakte.’ Positieve gezondheid bestaat uit de volgende 6 dimensies, die zijn voortgekomen uit gesprekken met onder meer artsen, gezonde mensen en patiënten: lichaamsfuncties, dagelijks functioneren, kwaliteit van leven, mentaal welbevinden, sociaal maatschappelijk participeren en zingeving. Volgens Huber is motivational interviewing heel bruikbaar om erachter te komen waar iemands motivatie zit om zijn gezondheid te verbeteren. En dat kan wel eens op een heel ander vlak zijn, dan een gezondheidsprofessional denkt. Zo blijkt zingeving voor veel patiënten belangrijk. Hieronder vallen bijvoorbeeld acceptatie, het hebben van een toekomstperspectief en doelen nastreven. 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten