Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
25 July 2011

Positief zelfbeeld helpt bij afvallen

Door: Reina

Zelfbeeld

Er bestaat een sterk verband tussen het verbeteren van het zelfbeeld en het succes van afvallen. Dat blijkt uit onderzoek is gepubliceerd in het International Journal of Behavorial Nutrition and Physical Activity.

Voor het onderzoek volgden 239 vrouwen met overgewicht en obesitas een jaar lang een afvalprogramma. De helft kreeg algemene voorlichting over gezonde voeding, stressmanagement en het belang van goed voor jezelf zorgen. De andere helft volgden 30 groepssessies waarin onderwerpen als beweging, het verbeteren van het zelfbeeld, emotie-eten en het overwinnen van persoonlijke barrières om af te vallen, aan bod kwamen. Deze wekelijkse sessies leidden tot een beter zelfbeeld van hun lichaam, zo bleek uit zelfrapportages. Bovendien maakte deze groep zich minder zorgen over hun lichaam dan voor de sessies.

Gemiddeld verloor de groep vrouwen met de groepssessies 7% van hun lichaamsgewicht, terwijl de controlegroep gemiddeld 2% afviel. Ook bleef de groep met een verbeterd zelfbeeld gemakkelijker op het nieuwe gewicht dan de controlegroep.

'Problemen met zelfbeeld komen veel voor bij mensen met overgewicht en obesitas’, aldus hoofdonderzoeker dr. Texteira van de Technische Universiteit in Lissabon. ‘Deze problemen leiden vaak tot emotie-eten en beperkte eetpatronen. Dat maakt het lastiger om gewicht te verliezen. Uit onze resultaten blijkt dat er een sterk verband is tussen het verbeteren van het zelfbeeld, vooral het terugdringen van de zorgen over andermans mening over het uiterlijk en het gewicht, en de positieve veranderingen in het eetgedrag.’

Bron: Eurekalert


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten