Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 September 2015

‘Peuters moeten meer groente leren eten’

Door: Angela

‘Peuters moeten meer groente leren eten’

‘De gezondheidstoestand van kinderen tot 4 jaar is op een aantal fronten zorgelijk’, betoogde kinderarts dr. Koen Joosten van het Erasmus MC op 15 september op de World Expo Milano 2015. ‘Peuters moeten echt meer groente leren eten’. 

Goed eten en drinken is volgens Joosten enorm belangrijk in het vroege leven. ‘De groeisnelheid van een kind tijdens de eerste 4 jaar wordt nooit meer geëvenaard tijdens de rest van het leven. Ook de hersenen ontwikkelen zich in de eerste levensjaren enorm.’ Op de leeftijd van 3 is het brein al bijna net zo groot (1.200 gram) als dat van een volwassene (1.400 gram). Joosten gaf aan dat jonge kinderen door deze grote groei een hogere behoefte hebben aan diverse voedingsstoffen, zoals vitamine D en ijzer. Recente studies tonen echter voedingstekorten aan bij Nederlandse kinderen. Zo heeft 20% van de peuters een ijzertekort en heeft 30% van de 6 jarigen een tekort aan vitamine D.
De groenteconsumptie van jonge kinderen is volgens Joosten al jaren een punt van aandacht. De Voedselconsumptiepeiling van 2006 toonde al aan dat kinderen slechts 38 gram groente per dag eten, terwijl de aanbeveling 50-100 gram is. Een recenter onderzoek onder kinderen die een kinderdagverblijf bezoeken laat iets gunstiger cijfers zien: 59 gram groente per dag. De groenteconsumptie blijkt hoger te zijn bij peuters die een warme maaltijd krijgen op het kinderdagverblijf.

Bron: Erasmus MC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten