Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 April 2016

Personalized healthcare steeds dichterbij

Door: Mary

personalized healthcare

‘Mensen zijn steeds beter geïnformeerd en willen hun eigen gezondheid in de hand houden. Wij moeten daar als professionals op ingaan door de juiste kennis te vertalen naar praktische toepassingen ’, dat  zei Prof. dr. Alain van Gool  tijdens het jubileumcongres van de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoeding (VNFKD) op 21 april in Den Haag. Van Gool is hoogleraar Personalized Healthcare van het Radboud UMC in Nijmegen en ook werkzaam bij TNO. ‘We staan op een bijzonder moment in de ontwikkeling van de personalized healthcare.. We kunnen namelijk al heel veel, en we beschikken over veel data. Nu moeten we een manier vinden om daadwerkelijk het verschil te maken met deze kennis’.

Navigatiesysteem

Van Gool gebruikte als metafoor voor personalized healthcare het navigatiesysteem in de auto. Als je van A naar B wilt is er een kortste weg. Maar als het systeem aangeeft dat er ergens een file is, dan kan je ook voor een andere normaal gesproken langere weg kiezen en toch op tijd aankomen. Van Gool: ‘Zo is het ook met alle data die we tegenwoordig kunnen verzamelen over ons lichaam; van een volledig DNA-rapport tot het dagelijks energieverbruik, de bloeddruk, temperatuur  en bloedwaardes. Als we weten dat de kans dat we een bepaalde ziekte krijgen groot is, kunnen we beslissen ergens een afslag te nemen om toch gezond verder te kunnen leven.’ Van Gool voorspelt dat hierdoor preventie gemeengoed gaat worden.

Biomarkers

Van Gool onderzoekt in de dagelijkse praktijk het complexe systeem van de mens. Hij kijkt naar de samenwerking van cellen, genen, eiwitten en biomarkers. ‘Juist die biomarkers zijn interessant, want ze geven aan dat er iets mis is in het lichaam. Er gebeurt op dit moment veel om deze signalen te vertalen naar een persoonlijk pad naar optimale gezondheid. Maar tegelijkertijd ontbreekt hier ook nog veel kennis’.

Wearables

Van Gool ziet een grote rol weggelegd voor apps en wearables  die kunnen helpen de eigen gezondheid te monitoren. Onder de 160.000 apps die er momenteel zijn zit nog heel veel onzin, omdat ze niet op de juiste manier meten. Maar het is wel de toekomst. Want de grote hoeveelheid data die verzameld wordt, vormt de basis voor een persoonlijk afgestemd advies.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten