Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
06 July 2012

Pelgrimstocht tegen overgewicht

Door: Karine

Het wandelen van een pelgrimstocht, van 280 km in 12 dagen, leidt tot een blijvende daling van het lichaamsgewicht van gemiddeld 2 kilo. Dit ondanks copieuze maaltijden onderweg. Ook zorgt de tocht voor een snelle maar kortdurende verbetering van het cholesterolprofiel. Vooral de daling in het ongunstige LDL-cholesterol is met 30% fors te noemen, maar dit is 4 weken na het wandelen weer op uitgangsniveau en gaat niet gepaard met een verbetering van de bloedvatfunctie. Dat schrijft Remy Bemelmans in zijn proefschrift aan de faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht. Hij onderzocht 27 proefpersonen die in 12 dagen tijd naar Santiago de Compostella wandelden. De proefpersonen gebruikten ene stappenteller.

Sneller wandelen gaat gepaard met een hogere stijging van het gunstige HDL-cholesterol, terwijl langzamer wandelen leidt tot extra daling van het ongunstige LDL-cholesterol.

Bron: Universiteit Utrecht, Uniek


Reina van Bruggen, , 24 July 2012:
@Ylse: die tocht van 280 km start inderdaad niet in Nederland, er zijn diverse plekken waar je kunt starten met deze pelgrimstocht. vanuit Nederland zou het enkele duizenden km zijn. :)
Ylse van Lanen, , 24 July 2012:
In 12 dagen naar Santiago lopen??? Vanuit Nederland? Dat lijkt mij onmogelijk voor een gemiddeld persoon?
Rachid Tobi, , 19 July 2012:
Natuurlijk is bewegen gezond, maar na zo'n toch moet je ook blijven bewegen, of je maaltijden aanpassen
Andrea Boullart, , 17 July 2012:
Blijvende daling? vraag ik me af. Wat is de situatie na een half jaar, een heel jaar? (mijn man is in 99 dagen naar Santiago gelopen, 2950 km, inderdaad copieuze maaltijden, halve liter wijn op het pelgrimsmenu, 12 kg afgevallen en na een half jaar 8 weer erbij).

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten