Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
01 July 2016

PDS vaak afgedaan als psychisch probleem

Door: Reina

PDS vaak afgedaan als psychisch probleem

Patiënten met Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) voelen zich slecht (63%) tot nooit (20%) begrepen door familie, vrienden en collega’s. Huisartsen versterken dit onbegrip. Zij verwijzen vaak terugkerende patiënten regelmatig door naar een psycholoog, zonder een dieet te proberen. Dit blijkt uit een enquête onder ruim 600 leden van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging.

Begin met FODMAP dieet

Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders lijden in meer of mindere mate aan PDS. De behandeling door een huisarts bestaat meestal uit medicatie, terwijl dat bij slechts weinig patiënten helpt. Hoogleraar dr. Koos Brouwers: ‘Dit is niet prettig voor de patiënten en brengt onnodige kosten met zich mee. Beter is het te beginnen met een (FODMAP)dieet onder begeleiding van een diëtist, of met zelfzorgmiddelen zoals bijvoorbeeld pepermuntoliecapsules of probiotica. Patiënten moeten geïnformeerd worden over deze alternatieven. Alleen al het feit dat PDS serieus wordt gezien als aandoening, zal een opluchting zijn voor veel patiënten die lijden onder het stigma van psychisch, terwijl de klachten lichamelijk en reëel zijn.’

Bron: Medical Facts


Sigrid vd Marel-Sluijter, Katwijk, 09 July 2016:
Mee eens Nicole. PDS kan idd psychosomatisch van aard zijn, echter het gaat er volgens mij om dat pds door artsen vaak nog als iets 'psychisch' wordt gezien en dat daar weer niets mee gedaan wordt. Daarom is een luisterend oor al heel belangrijk, navragen wat er vroeger gebeurd is (hoe geboren, infecties, medicatie, trauma, angst, stress) kan al helpen om de klachten te identificeren. Oorzaken zijn niet echt bekend, maar door een goede anamnese kan je je client wel duidelijk maken dat psychische achtergronden, darmflora, stress, immuunysteem, leefwijze en voeding allemaal triggers zijn voor pds-klachten. Ik hoor en lees steeds vaker dat een dieet symptoombestrijding is, daar ben ik het niet mee eens, maar dat is een andere discussie. PDS is gewoon 1 van de moeilijkste te behandelen ziekte waarbij veel factoren een rol spelen waaronder idd de psychomatiek.
Nicole de Vries, Diëtist, 06 July 2016:
PDS kan wel degelijk psychosomatisch van aard zijn en dan is een psychotherapeut zeker een optie. 'Onverteerde' ervaringen kunnen zich manifesteren als fysieke klachten en dan is psychotherapie beter dan het willen opheffen van het symptoom. Ik denk overigens niet dat het een óf óf kwestie is, maar laat het geen strijd worden tussen psychisch en lichamelijk. We zijn een psychosomatische eenheid.

Ik ben overigens psychoanalytisch psychotherapeut én diëtist.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten