Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 September 2016

Patiëntveiligheidskaart voor Totale Parenterale Voeding

Door: Angela

Patiëntveiligheidskaart voor Totale Parenterale Voeding

Voor patiënten met Totale Parenterale Voeding (TPV) is hygiëne rondom de katheter van levensbelang. Toch is dit in de praktijk vaak een knelpunt, zeker bij (onverwachte) ziekenhuisbehandeling. Daarom ontwikkelde de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) samen met andere partijen een patiëntveiligheidskaart, die patiënten kunnen laten zien aan hun zorgverleners: “Veilige zorg van centraal veneuze katheter (CVK) voor mensen met thuis TPV en/of vocht”.

Vaak mis bij ziekenhuisopname

Volgens de CCUVN gaat het bij een opname in het ziekenhuis vaak mis, vooral op afdelingen waar patiënten met TPV niet primair onder behandeling zijn, zoals de Eerste Hulp. Dit kan leiden tot levensbedreigende situaties, zoals lijnsepsis, waardoor mensen niet meer gevoed kunnen worden. Navraag leerde dat veel patiënten zelf protocollen en lijstjes maken om problemen in dit soort situaties te voorkomen. Dat was voor de CCUVN aanleiding om de patiëntveiligheidskaart te ontwikkelen.

De patiëntveiligheidskaart

De patiëntveiligheidskaart toont 6 kritische handelingsmomenten rondom de katheter. Aan de achterkant staan per situatie nuttige tips ter verduidelijking. Zo kunnen patiënten op laagdrempelige en snelle manier aan zorgverleners uitleggen waarom de centraal veneuze katheter van levensbelang is en waarom hygiëne topprioriteit heeft, en hoe te handelen. De patiëntveiligheidskaart is opgesteld door de CCUVN in samenwerking met het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, het Radboudumc in Nijmegen, de Patiëntenfederatie Nederland en een patiëntenpanel. De patiëntveiligheidskaart is hier te downloaden.

Bron: Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten