Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 August 2015

Paleodieet effectief bij metabool syndroom

Door: Reina

Paleodieet effectief bij metabool syndroom

Mensen met het metabool syndroom zijn gebaat bij het paleodieet. Dat stellen onderzoekers op basis van een systematische review en meta-analyse gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

De onderzoekers hebben 4 gerandomiseerde, gecontroleerde studies samengevat met in totaal 159 deelnemers met één of meerdere kenmerken van het metabool syndroom. Het effect van het paleodieet werd in de studies vergeleken met een dieet volgens nationale richtlijnen voor diabetespatiënten. De onderzoekers keken naar het effect op bloeddruk, glucosespiegel, cholesterolspiegel, triglyceriden en buikomvang.

Het paleodieet bleek binnen 2 weken tot 6 maanden bij de deelnemers de bloeddruk, de buikomvang en de hoeveelheid triglyceriden te verbeteren. Mensen die zich aan dit voedingspatroon hielden voelden zich ook beter dan mensen die dat niet deden. Omdat de studies slechts bij een beperkt aantal mensen zijn uitgevoerd, noemen de onderzoekers de kwaliteit van het bewijs gemiddeld. Maar de aanwijzingen dat het paleodieet werkt bij mensen met metabool syndroom zijn wel veelbelovend.

Het paleodieet bestaat uit groenten, fruit, eieren, vis, vlees, noten, zoete aardappelen, paddenstoelen, olijfolie, kokosolie, koffie, thee en water. Granen, zuivel, peulvruchten, aardappelen, alcohol en door de voedingsindustrie bewerkte producten zijn niet toegestaan.
Bron: LUMC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten