Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 November 2013

Overslaan ontbijt maakt jong kind niet dik

Door: Karine

ontbijt

Nederlandse kinderen van 2 en 5 jaar oud, die hun ontbijt af en toe overslaan, zijn niet vaker te dik dan hun leeftijdsgenootjes die wel dagelijks ontbijten. Dat stellen onderzoekers van het UMCG in een publicatie in International Journal of Obesity.

Eerdere studies toonden een relatie aan tussen niet ontbijten en een hogere BMI bij kinderen van 5 jaar en ouder. Küpers en collega’s keken naar kinderen onder de 5 jaar die deelnemen aan het ‘GECKO Drenthe’-cohort, van 2874 kinderen geboren in Drenthe tussen april 2006 en april 2007.

Op 2-jarige leeftijd ontbeet 3,0% van de kinderen niet dagelijks en op 5-jarige leeftijd was dit 5,3%. De prevalentie van overgewicht steeg van 8,3% onder 2-jarigen naar 13,2% onder 5-jarigen. Gecorrigeerd voor geslacht, geboortegewicht, afkomst, opleidingsniveau van moeder, ouderlijk BMI en gezinssamenstelling vonden de auteurs geen verband tussen het ontbijt overslaan en overgewicht bij 2- en 5-jarigen afzonderlijk. Ook kinderen die 3 jaar lang niet dagelijks ontbeten, waren op 5-jarige leeftijd niet vaker te dik dan hun altijd ontbijtende leeftijdsgenootjes. De auteurs keken niet naar andere eetgewoonten. Kinderen uit gezinnen van niet-Nederlandse origine, eenoudergezinnen en gezinnen met een laag opgeleide moeder sloegen het ontbijt vaker over.

Niet ontbijten heeft mogelijk pas invloed op de BMI vanaf 5-jarige leeftijd. Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat kinderen het ontbijt vaker overslaan naarmate ze ouder worden.

Bron: NTVG


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten