Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 March 2012

Overgewichtpreventie op school: het kan beter

Door: Karine

Veel scholen in het voortgezet onderwijs ondernamen de afgelopen jaren actie om overgewicht bij leerlingen te voorkomen. Centraal stond een gezonder voedselaanbod in de kantine en meer aandacht voor voeding, bewegen en overgewicht in de lesstof. Maar dit streven komt niet altijd tot zijn recht.

Dit blijkt uit een landelijke vervolgstudie van het RIVM naar de preventie van overgewicht onder alle scholen in het voortgezet onderwijs in 2010-2011.

Vergeleken met de eerste landelijke studie uit 2006-2007 blijkt dat het aanbod in de schoolkantine wat gezonder is geworden. Meer scholen bieden fruit, rauwkost, belegde broodjes en bronwater aan. Negatief is het stijgend aanbod van pizzapunten en suikerhoudende melkproducten. Op 80% van de locaties staat nog een snoepautomaat, net als in 2006-2007.

Eenderde van de scholen zegt meer aandacht te hebben besteed aan overgewicht bij de vakken biologie en verzorging, en 40% rapporteert dit voor gezonde voeding. Ook zijn er op veel scholen lesprojecten rondom overgewicht uitgevoerd. Het aantal scholen met richtlijnen rondom overgewichtsignalering, advisering en hulpverlening is met 14% vergelijkbaar met 2006-2007 (13%). Slechts 5% van de scholen heeft een gezondheidsbeleid rondom overgewicht schriftelijk vastgelegd.

De bereidheid van scholen om overgewicht meer aan de orde te stellen blijkt gedaald, van 59% in 2006-2007 naar 39% nu. Daar staat tegenover dat geen enkele school in de komende jaren minder aandacht wil gaan schenken aan het onderwerp.
Bron: RIVM


Elly van Kranen, , 21 March 2012:
@Lisa, scholen kunnen in ieder geval wel zorgen voor een gezondere omgeving en dus snoepautomaten verwijderen en een gezond aanbod in de kantine. Helaas wordt er goed verdiend aan de ongezonde rommel, waardoor ze niet veel haast hebben er wat aan te doen. Ik vind het helemaal niet zo gek dat er bijv. bij de biologielessen aandacht wordt besteed aan waarom goede voeding zo belangrijk is en het effect van gezonde & ongezonde voeding op het lichaam. Dat de ouders thuis voor een gezonder basis zorgen is logisch, maar als er op de scholen niets mee wordt gedaan is het dweilen met de kraan open!
Lisa Vos, , 06 March 2012:
Ik kan me voorstellen dat leerkrachten geen aandacht aan dit onderwerp meer willen besteden. Het is immers de taak van de ouders om te zorgen dat de kinderen gezond zijn en blijven. Dit is niet de taak van het onderwijs.
Jammer dat er niet meer geld door de scholen uitgetrokken kan worden om een externe leerkracht aan te trekken die de jeugd hierin kan begeleiden.

Het programma dat Sandra heeft gespot, zou dus voor alle ouders inzichtelijk moeten zijn, zodat de ouders deze beweegprogramma's met hun kinderen kunnen uitvoeren. Ook goed voor de ouders overigens!
Sandra Borgman, , 06 March 2012:
Ik heb een mooi nieuw initatief gespot. Namelijk een beweegprogramma voor kinderen op de basisschool. De leraar kan via het digitale schoolbord diverse beweegprogramma's van 15 minuten opstarten. En dat alles voor een abonnement van 149 euro per jaar.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten