Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 March 2014

Overgewicht verhoogt risico op eierstokkanker

Door: Reina

overgewicht

Er is sterk bewijs voor een verband tussen overgewicht en het risico op eierstokkanker. Dit blijkt uit een nieuw rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF). Het verband is gevonden tijdens het analyseren van wereldwijde onderzoeksresultaten binnen het Continuous Update Project (CUP).

Eierstokkanker staat op nummer 7 in de ranglijst van de meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen in Nederland. Jaarlijks krijgen ongeveer 1.300 vrouwen de diagnose eierstokkanker. Het overlevingspercentage 5 jaar na diagnose is ongeveer 37%. Tot op heden werd het risico op eierstokkanker in verband gebracht met factoren waar we weinig of geen invloed op hebben, zoals erfelijkheid en leeftijd. Maar nu is bekend dat een gezond gewicht van belang is voor de preventie van eierstokkanker. Al eerder is uit onderzoek van het WCRF gebleken dat overgewicht het risico verhoogt op darm-, slokdarm-, alvleesklier-, nier-, baarmoeder-, borst- (bij vrouwen na de menopauze) en galblaaskanker.

Bron: WCRF


Aafke Buitelaar, dietist, leefstijlcoach, 27 March 2014:
Het WCRF heeft sinds enige tijd niet meer het keurmerk van het CBF. Ik vraag me af in hoeverre dit rapport en de andere genoemde rapporten wetenschappelijk getoetst en betrouwbaar zijn?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten