Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 August 2016

Overgewicht ouders en kind gaan vaak samen

Door: Reina

Overgewicht ouders en kind gaan vaak samen

Van kinderen van wie beide ouders of verzorgers overgewicht hebben, heeft 17% zelf ook overgewicht. Bij kinderen van wie beide ouders geen overgewicht hebben, is dit bijna 6%. Hebben beide ouders overgewicht, en kampt tenminste 1 van de ouders met obesitas, dan hebben kinderen in bijna 25% van de gevallen overgewicht. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en RIVM.

Inkomensverschillen

In 2015 had 12% van de kinderen van 4-12 jaar overgewicht. Een derde hiervan - 4% procent van alle 4- tot 12-jarigen, had zelfs obesitas (ernstig overgewicht). Meisjes en jongens hebben even vaak overgewicht. Kinderen uit een gezinnen met een laag inkomen kampen duidelijk vaker met overgewicht dan kinderen uit gezinnen in de hoogste inkomensgroep. In de laagste inkomensgroep heeft bijna 1 op de 5 kinderen overgewicht, in de hoogste inkomensgroep iets meer dan 1 op de 20. Obesitas komt ook aanzienlijk vaker voor onder kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen. Het verband is niet verder onderzocht.

Niet-westerse kinderen vaker overgewicht

Kinderen met een niet-westerse achtergrond hebben vaker overgewicht (22%) en obesitas (9%) dan hun autochtone leeftijdsgenoten (respectievelijk 9% en 2%).

Overgewicht in 4 grootste gemeenten

Kinderen die wonen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht hebben vaker overgewicht dan kinderen daarbuiten: 18% tegenover 11%. Dat hogere percentage in de grote steden hangt onder meer samen met het feit dat huishoudens met een lager inkomen en een niet-westerse achtergrond in die steden relatief veel voorkomen.

 

Bron: CBS


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten