Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
01 August 2016

Overgewicht en alcohol sterke risicofactoren voor slokdarmkanker

Door: Karine

Slokdarmkanker

Het World Cancer Research Fund International (WCRFI) heeft een rapport uitgebracht over de risicofactoren voor slokdarmkanker. Voor het rapport werden 46 studies samen bestudeerd, met de gegevens van 15 miljoen volwassenen en bijna 31.000 gevallen van slokdarmkanker.

Risicofactoren

Uit het rapport blijkt dat er overtuigend bewijs is dat overgewicht en alcoholgebruik de kans op slokdarmkanker doen stijgen. Ook het drinken van “mate”, een populaire drank in Zuid-Amerika, verhoogt de kans op slokdarmkanker. Deze drank wordt vaak erg heet gedronken, door een metalen rietje, wat de kans op slokdarmkanker vergroot.

Bescherming

Minder sterk bewijs is er dat het eten van groenten en fruit beschermt tegen slokdarmkanker. Ook lichaamsbeweging lijkt te beschermen, maar ook dit is nog niet sterk bewezen. Het eten van bewerkt vlees heeft mogelijk een risicoverhogend effect.

Prognose

Slokdarmkanker treft jaarlijks ruim 450.000 nieuwe wereldburgers, wat overeenkomt met 3,2% van alle nieuwe kankergevallen. Het komt 2 keer zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen. De ziekte komt vooral voor in minder ontwikkelde landen. In Europa is de vijfjaarsoverleving 10%, in minder ontwikkelde landen ligt dit nog lager.

Bron: WCFRI


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten