Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 November 2016

Overgewicht door verstoorde balans tussen omega-3 en omega-6?

Door: Angela

Overgewicht door verstoorde balans tussen omega-3 en omega-6?

Overgewicht komt niet zozeer door een verstoorde energiebalans, maar vooral door een verstoorde balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren. Dat stellen 2 Amerikaanse wetenschappers in een editorial in Open Heart. De balans is te herstellen door meer vis en minder vlees te eten en te kiezen voor andere oliesoorten, zoals lijnzaad- en koolzaadolie in plaats van zonnebloemolie.

‘Een calorie is een calorie’ klopt niet

Niet alle calorieën zijn hetzelfde, zo betogen de 2 wetenschappers. Een calorie uit het ene voedingsmiddel kan andere effecten hebben op het metabolisme en de eetlust dan een calorie uit een ander voedingsmiddel. Zo bevordert een calorie afkomstig van linolzuur (omega-6) uit zonnebloemolie ontstekingen, terwijl een calorie afkomstig van visvetzuren (omega-3) juist ontstekingsremmend werkt.

Omega 6 is te veel toegenomen

Volgens de auteurs krijgen we tegenwoordig veel te veel omega-6 vetzuren binnen en veel te weinig omega-3 vetzuren. Door veranderingen in de voedselproductie in de afgelopen eeuw is de balans verstoord geraakt in de Westerse voeding. Zo is de productie gestegen van omega-6 rijke plantaardige oliesoorten als zonnebloem-, saffloer- en maïsolie. Dierlijke producten als vlees, eieren en melk bevatten tegenwoordig veel minder omega-3 vetzuren door vervanging van (omega-3 rijk) gras door granen in het veevoer.

Lage graad ontsteking

Inmiddels is de ratio tussen omega-6 en omega-3 in de westerse voeding gestegen naar 16:1, terwijl die gedurende de evolutie tussen 1:2 en 1:1 lag. De verstoorde balans tussen vetzuren kan leiden tot een chronische lage graad ontsteking, die obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker in de hand werkt. Volgens de auteurs is er een sterke verband gevonden tussen een hoge ratio omega-6:omega-3 in de voeding en gewichtstoename op lange termijn. Dit blijkt onder meer uit de Women’s Health Study.

Bron: Open Heart


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten