Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 November 2017

Overgevoelig voor gluten of toch voor fructanen?

Door: Marjolein

Overgevoelig voor gluten of toch voor fructanen?

Mensen met glutensensitiviteit zijn misschien niet overgevoelig voor gluten, maar voor fructanen. De buikklachten lijken namelijk vaker te ontstaan na inname van fructanen dan na gluten. Dat blijkt uit een studie van de Monash University in Australië. Aan het onderzoek deden 59 mensen mee, die vanwege buikklachten een glutenvrij dieet volgden, maar geen coeliakie hadden.

Test met mueslirepen

De deelnemers kregen 3 verschillende soorten mueslirepen: een reep bevatte gluten, een reep fructanen en een reep geen van beide. Een week lang aten de proefpersonen iedere dag één soort reep, met steeds een pauze van een week ertussen. De deelnemers zelf wisten niet welke reep ze in welke testperiode hadden.

Fructanen zorgen voor meer klachten

De reep met fructanen leidde tot 15 procent meer last van een opgeblazen gevoel en een toename van 13 procent in algemene buikklachten vergeleken met de controlereep. Reacties op de reep met gluten verschilden niet van de reacties op de controlereep.

Glutenvrij is niet de oplossing

‘Dit kan verklaren waarom mensen met een prikkelbare darm wel verbeteren op een glutenvrij dieet, maar niet klachtenvrij worden’, vertelt onderzoeker Jane Muir. ‘Door glutenvrij te eten elimineer je veel fructanen, maar andere producten die wel fructanen bevatten kunnen dan weer voor klachten zorgen’.

Fructanen één van de FODMAPs

Deze resultaten komen overeen met eerdere studies die goede resultaten vinden voor het FODMAP-dieet bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom. In het FODMAP-dieet zijn fructanen een van de groepen koolhydraten die worden vermeden.

Bron: NewScientist


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten