Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 July 2013

Ouderen moeite met opstaan en traplopen door vitamine D-tekort

Door: Reina

traplopen

Ouderen (55-85 jaar) die te weinig vitamine D binnenkrijgen, hebben vaker moeite met alledaagse fysieke handelingen, zoals opstaan uit een stoel en traplopen. Dit blijkt uit onderzoek van het VU medisch centrum, gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

De conclusies volgen uit een onderzoek onder honderden Nederlandse ouderen. Het onderzoek wasonderdeel van de Longitudinal Aging Study Amsterdam. Door middel van bloedtests bepaalden de onderzoekers de vitamine D-spiegel van de deelnemers. De proefpersonen beantwoordden vervolgens vragen over het uitvoeren van dagelijkse handelingen, zoals gaan zitten, opstaan uit een stoel, traplopen en het maken van een korte wandeling. Hieruit bleek dat een lager vitamine D-niveau samenhangt met een grotere kans beperkt te zijn in minstens één van deze handelingen. In de oudste groep van proefpersonen rapporteerden de meeste mensen met een redelijk tot prima vitamine D-niveau geen enkele fysieke beperking. Aan de andere kant meldt uit de groep met een te laag vitamine D-niveau 70% minstens 1 beperking.

Drs. Evelien Sohl, onderzoeker van VU medisch centrum in Amsterdam: 'Onze bevindingen suggereren dat een te laag niveau van vitamine D bijdraagt aan het slechter kunnen uitvoeren van alledaagse  fysieke handelingen. Het toedienen van een vitamine D-supplement zou een manier kunnen zijn om dit tegen te gaan, maar dit moeten we verder onderzoeken.'

Bron: VUmc


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten