Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 March 2017

Oproep voor verlaging vetgehalte van mager gehakt

Door: Angela

Oproep voor verlaging vetgehalte van mager gehakt

De Consumentenbond en de Hartstichting hebben het ministerie van VWS gevraagd om de wettelijke norm voor het maximale vetgehalte in mager gehakt te verlagen van 15 naar 10 procent. Slechts 2 van de 12 soorten mager rundergehakt bevatten momenteel minder dan 10 procent vet en staan daarmee in de Schijf van Vijf, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De overige 10 soorten bevatten 11-15 procent vet en voldoen niet aan de eisen van de Schijf van Vijf. De term ‘mager’ zet consumenten dus op het verkeerde been, aldus de Consumentenbond.

Extra mager is soms extra vet

Sommige supermarkten verkopen ook extra mager gehakt. Je zou verwachten dat dit minder vet is dan gewoon mager gehakt, maar dit blijkt niet altijd het geval. Het extra magere rundergehakt van Coop en Dirk bleek met 15 procent vet vetter dan de onderzochte soorten mager rundergehakt uit de supermarkt. Beide supermarktketens hebben naar aanleiding van het onderzoek laten weten dit te zullen veranderen.

Gehakt van de slager is magerder

De Consumentenbond liet voor het onderzoek het vetgehalte bepalen van 59 soorten rundergehakt en half-om-half gehakt bij supermarkten en slagers. Opvallend is dat het gewone gehakt van de 10 onderzochte slagers gemiddeld een stuk minder vet is dan het gehakt van de supermarkten. De slagers geven daarmee het goede voorbeeld en laten zien dat gehakt ook minder vet kan zijn.

Bron: Consumentenbond


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten