Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
19 November 2015

Oproep tot invoer wereldwijde belastingheffing op suiker


Oproep tot invoer wereldwijde belastingheffing op suiker

Met een belasting op suiker kunnen er vele levens gered worden, zo stelt de Internationale Diabetes Federatie (IDF). Daarom heeft deze autoriteit vorige week gevraagd om het heffen van suikerbelasting op de agenda te zetten van de bijeenkomst van de G20.

Niet alleen suiker

De IDF ziet graag dat alle overheden van de G20 landen een nationaal diabetes preventieplan introduceren om de suiker-, zout- en vetinname terug te dringen. Landen die de risicofactoren voor diabetes type 2 aanpakken kunnen volgens de berekeningen van de IDF 11% van het gezondheidszorgbudget besparen. Op dit moment geven de meeste landen 5-20% van hun gezondheidszorgbudget aan diabetes. Frankrijk, België en Chili hebben inmiddels al geëxperimenteerd met verschillende vormen van suikerbelasting.

Diabetes pandemie

Zo'n 90% van de diabetespatiënten heeft diabetes type 2, dat gelinkt wordt aan overgewicht. Elke 6 seconden sterft er iemand door de gevolgen van diabetes, zo stelt de IDF. Daarmee sterven er meer mensen aan diabetes dan aan hiv, tuberculose en malaria samen. In 2040 zal 1 op de 10 volwassen diabetes hebben, zo blijkt uit onderzoek van IDF. Dat zijn tegen die tijd 642 miljoen mensen wereldwijd, op dit moment hebben 415 miljoen volwassenen diabetes. Volgens schatting van het IDF kan 70% van alle gevallen van diabetes voorkomen of uitgesteld worden door een gezondere leefstijl.

Bron: IDF

Gerelateerd nieuws:
Ruim 80% van de Nederlands krijgt diabetes of voorstadium daarvan
Gewicht beste voorspeller voor diabetes type 2


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten