Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
31 May 2011

Opnieuw bewijs voor polypil

Door: Karine

Polypil beschermt tegen hart- en vaatziekten

Een internationaal onderzoek heeft aangetoond dat de polypil de kans op hart- en vaatziekten kan halveren. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE.

De pil bevat een combinatie van 75 mg aspirine, 10 mg lisinopril, 12.5 mg ramipril/hydrochlorothiazide en 20 mg simvastatine.

Aan het onderzoek namen 378 gezonde mensen deel uit 7 landen, waaronder 102 Nederlanders. De meeste deelnemers waren tussen de 50 en de 70 jaar. Bij aanvang van het onderzoek hadden zij een risico van 7,5% op hart- en vaatziekten binnen 5 jaar. Volgens de huidige normen zouden zij geen van de 4 componenten van de polypil voorgeschreven krijgen.

Bij 1 op de 6 deelnemers was er sprake van bijwerkingen, zoals maagproblemen en duizeligheid. Daarom stapte 1 op de 20 mensen uit het onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat bij de proefpersonen de bloeddruk en het cholesterolgehalte daalt na 12 weken gebruik van de polypil. Deze daling betekent een halvering van de kans op hart- en vaatziekten. De resultaten steunen het idee dat de polypil  vaatziekten kan voorkomen, vindt prof. dr. Rick Grobbee van het UMC Utrecht, die meewerkte aan het onderzoek: ‘Naarmate meer gegevens beschikbaar komen over veiligheid en effectiviteit wordt het argument sterker om de polypil voor te schrijven aan mensen van middelbare leeftijd en ouder. Vooral als zij 1 of meer risicofactoren hebben.’ De polypil kwam in 2003 als eerste in het nieuws als veelbelovend wapen tegen hart- en vaatziekten. In 2004 introduceerden Nederlandse wetenschappers in het British Medical Journal het polymeal als natuurlijke tegenhanger van deze farmacologische benadering. Het polymeal bestond onder andere uit vis, amandelen, knoflook, pure chocolade, rode wijn, fruit en groenten.

Bron: Universiteit Utrecht, BMJ


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten