Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 February 2012

Op ruim 99% van het kippenvlees uit de intensieve kippenbedrijven zit de bacterie ESBL


Kipfilets

Op een enkele kipfilet na zijn op alle kipmonsters uit een test van de Consumentenbond ESBL-producerende bacteriën gevonden, die ongevoelig zijn geworden voor antibiotica. De Consumentenbond legt een direct verband tussen de manier van dieren houden en de kwaliteit van het geproduceerde voedsel. Biologische kipfilet is weliswaar niet bacterievrij, maar ‘kipfilet afkomstig van langzaam groeiende rassen zoals gebruikt voor Bio+ kippenvlees en voor Scharrel, Volwaard en Onze Kip vertoont slechts 1/8 tot 1/5 van de ESBL-besmetting op kipfilet uit de intensieve kippenbedrijven’. Zo staat te lezen in de Consumentengids van februari 2012.

Het ESBL-probleem is door de intensieve kippenhouderij zelf in de wereld geholpen, concludeert de Consumentenbond. Veel te veel kippen op een veel te kleine ruimte. Om verspreiding van ziekten te voorkomen worden grote hoeveelheden antibiotica gebruikt, waartegen bacteriën snel resistent worden. De Consumentenbond vindt dan ook op dat er veel steviger moet worden opgetreden tegen het antibioticagebruik en roept iedereen op mee te doen met de protestactie: “Schone kip” door een protest te twitteren met #schonekip.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel heeft direct gereageerd op het artikel in de Consumentengids. Het CBL is van mening dat het antibioticagebruik tot een minimum beperkt moet worden en alleen curatief moeten worden ingezet.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten