Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
05 July 2017

Oorzaak glutensensitiviteit nog onbekend

Door: Angela

Oorzaak glutensensitiviteit nog onbekend

Consumptie van tarwe leidt bij 6% van de volwassenen zonder coeliakie tot klachten. De vraag is alleen of gluten de oorzaak zijn van deze symptomen of dat de klachten toch veroorzaakt worden door andere eiwitten of koolhydraten. Dat concludeert arts-onderzoeker Petula Nijeboer, die op 21 juni aan de Vrije Universiteit Amsterdam promoveerde op onderzoek naar verschillende gluten-gerelateerde ziekten.

Dieet bij glutensensitiviteit

Glutensensitiviteit zonder aanwijzingen voor de diagnose coeliakie wordt ook wel non-celiac gluten sensitivity (NCGS) genoemd. Nijeboer ondervroeg 785 volwassenen op bijvoorbeeld de markt en van hen rapporteerden 6,2% symptomen na consumptie van glutenbevattende producten. De voornaamste symptomen zijn een opgeblazen gevoel (74%), buikpijn (49%) en flatulentie (47%). Ook vermoeidheid (35%) en hoofdpijn (17%) komen voor. Van de mensen met klachten door glutenbevattende producten volgt 4% een volledig glutenvrij dieet en 43% een glutenbeperkt dieet.

Gluten, andere eiwitten of FODMAPs?

De eerste casus is al in 1978 beschreven, maar glutensensitiviteit heeft pas de laatste jaren wetenschappelijk aandacht gekregen door een aantal goed uitgevoerde studies. Het is nog niet duidelijk wat nu precies de boosdoener is. In sommige studies is namelijk tarwe, en niet puur gluten, gebruikt als symptomen-uitlokkende stof. Dat betekent dat ook andere eiwitten uit tarwe de veroorzaker kunnen zijn, zoals lectinen of anti-pesticiden als alfa-amylase/trypsine remmer (ATIs). Daarnaast laten sommige andere studies zien dat juist bepaalde fermenteerbare korte-keten koolhydraten (de zogenaamde FODMAPs), die veel voorkomen in granen, verantwoordelijk zijn voor de symptomen. Volgens Nijeboer is er dus meer onderzoek nodig naar de oorzaak en de diagnose van deze relatief nieuwe aandoening.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten