Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
01 October 2013

Ontdekt waarom vitamine D niet alle baby’s beschermt tegen RS-virus

Door: Reina

Zieke baby

Bijna alle baby’s worden voor het 2de levensjaar geïnfecteerd met het RS-virus. Bij ongeveer 1 op de 100 is de reactie op dit verkoudheidsvirus zo heftig dat ziekenhuisopname noodzakelijk is. Het is al langer bekend dat vitamine D nodig is bij de bescherming tegen ziekte door het RS-virus. Maar bij sommige baby’s blijkt vitamine D dit niet te doen. Onderzoekers uit het UMC Utrecht hebben nu ontdekt hoe dit kan. Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Pathology.

Vitamine D blijkt een dempend effect te hebben op het immuunsysteem. Als een baby geïnfecteerd raakt met het RS-virus, gaat het immuunsysteem in de aanval. Als die aanval “doorschiet” raken longcellen beschadigd en ontstaat een soort longontsteking. Vitamine D remt de immuunreactie waardoor de aanval precies de juiste kracht heeft. Maar die rem werkt niet bij iedereen. Om als “rem” te kunnen werken moet vitamine D binden aan een receptor-eiwit. Bij 1 op de 7 mensen heeft deze receptor een iets andere vorm, waardoor het zijn remmende functie minder goed uitvoert. Bij deze mensen zal een infectie met het RS-virus dus een te heftige immuunreactie veroorzaken.
Via genetisch onderzoek spoorden medisch bioloog Marianne Boes en collega’s uit het UMC Utrecht een aantal mensen op met een anders gevormde vitamine D-receptor. In cellen van deze gezonde vrijwilligers blijkt vitamine D inderdaad geen remmende werking te hebben. De resultaten kloppen heel mooi met eerder genetisch onderzoek. Daaruit blijkt dat baby’s met een ander gevormde vitamine D-receptor 70% meer kans hebben op een longontsteking door het RS-virus. ‘Het betekent dat het innemen van voldoende vitamine D niet altijd volstaat om te beschermen tegen het RS-virus’, legt Boes uit. ‘Bij baby’s met een anders gevormde receptor kan vitamine D niet “op de rem trappen”. Deze kinderen zouden preventief behandeld kunnen worden met een nieuw, maar duur medicijn. Het is in theorie goed mogelijk om deze baby’s op te sporen via genetisch onderzoek.’

Bron: UMC Utrecht


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten