Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
13 August 2013

Ontdekt waarom beweging beschermt tegen geheugenverlies

Door: Reina

sportieve senioren

Wandelen, fietsen, hardlopen of tuinieren; ouderen die veel bewegen hebben een betere kwaliteit zenuwbundels dan leeftijdgenoten die minder bewegen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek gepubliceerd in het Medical Journal of the American Academy of Neurology.

Artsen vermoeden al langer dat beweging beschermt tegen geheugenverlies en andere cognitieve stoornissen later in het leven. Nu hebben neurologen van het UMC St Radboud ontdekt dat mensen die meer bewegen een hogere kwaliteit witte stof in de hersenen hebben. De witte stof bestaat uit zenuwbundels van miljoenen vezels die verschillende hersengebieden met elkaar verbinden, zoals het gebied dat een obstakel signaleert met het gebied dat opdracht geeft te gaan lopen of het gebied voor herinneringen met dat van de spraak.

Voor dit onderzoek zijn de MRI-scans bestudeerd van 503 patiënten (50-85 jaar) die een TIA of een beroerte hebben gehad. Ook vulden ze vragenlijsten in, onder meer over hun bewegingspatroon, opleiding, sociale positie en ziektegeschiedenis. Onderzoeksleider en neuroloog Frank Erik de Leeuw: `We vonden dat mensen die meer bewegen, gemiddeld een betere kwaliteit witte stof in de hersenen hebben. Opvallend was ook dat lichamelijke inspanning het meest effect bleek te hebben op het voorste deel van de hersenen. Daar zit de frontaalkwab, verantwoordelijk voor keuzes maken, vooruit denken, beheersing van impulsen en het initiëren van handelingen, zowel op cognitief als motorisch vlak. We weten niet waarom die lichamelijke inspanning juist voorin de hersenen effect heeft. Wel weten we dat als oudere mensen traag gaan spreken of langzamer gaan lopen dit gebied vaak aangetast is. Wat logisch is, want daar lopen juist veel zenuwbanen die bij zulke functies geactiveerd moeten worden.'

De Nijmeegse neurologen gaan op korte termijn van start met vervolgonderzoek. De centrale vraag is dan of microbeschadigingen van de zenuwbundels ook voorspellend kunnen zijn voor het ontstaan van dementie of bijvoorbeeld ziekte van Parkinson.

Bron: UMC St Radboud


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten