Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 September 2013

Ontbrekende schakel in onze voeding?

Door: Reina

Cellen met suikermoleculen

Suiker is de laatste tijd in een verdachte hoek terecht gekomen. Onterecht, want er zijn 8 (semi)essentiële suikers die onmisbaar zijn als bouwstof voor ons lichaam. Dat vertelde drs. Geiske de Ruig tijdens het symposium “Zoet- de waar en onwaarheden” georganiseerd op 27 september door de Stichting Kind en Voeding, een stichting die mensen bewust wil maken van het belang van een natuurlijke voeding voor de gezondheid. De Ruig’s lezing ging over glycobiologie. Deze term is eind vorige eeuw geïntroduceerd om een terrein te benoemen tussen biochemie en koolhydraatchemie.

In de glycobiologie is volgens De Ruig ontdekt dat glucose niet alleen een brandstof is, maar ook een bouwstof. Samen met nog 7 anderen monosachariden die in de natuur aanwezig zijn: fructose, mannose, galactose, xylose, N-acetylglucosamine, N-acetylgalactosamine en N-acetylneuraminic acid. De Ruig: ‘Deze essentiële suikers worden glyconutriënten genoemd. Ze zijn nodig voor het vormen van glycoproteïnen, die als een soort vlaggenstokken op de celwand staan. Daarmee communiceren cellen met andere cellen. Zo lezen cellen van het immuunsysteem bijvoorbeeld de suikerstructuren van het celoppervlak van andere cellen om vast te stellen of ze gezond zijn, of ze moeten worden hersteld of dat ze moeten worden vernietigd.

In de moderne Westerse voeding zijn deze essentiële suikers onvoldoende aanwezig of ontbreken ze zelfs geheel. De lever kan ze wel maken vanuit andere suikers, maar daarvoor zijn wel cofactoren nodig. En ook die komen in de westerse voeding maar mondjesmaat voor. In plantaardige producten zoals  fruit, groenten, paddenstoelen, wieren en zaden komen deze suiker wel voor.’ De Ruig verwacht dat de inzichten uit de glycobiologie de geneeskunde de komende jaren zullen beïnvloeden en veranderen. En wellicht een antwoord geven op diverse moderne gezondheidsproblemen en klachten.

Meer weten?
Bekijk eens het tijdschrift Glycobiology (2013) of de uitgave Essentials of Glycobiologie (1999)
Bezoek de website van de Nederlandse vereniging voor glycobiologie of de internationale portal Functional Glycomics Gateway.
Bekijk hier een filmpje over Glyconutriënten
Bekijk hier de lezing “Essential sugars” van De Ruig op TEDx Roermond.


Louise Verwij, , 03 November 2013:
Leuke tip: www.classichealth.nl
Ben heel erg tevreden over de informatie en service

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten