Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 December 2016

Online Featback helpt bij eetproblemen

Door: Reina

Online Featback helpt bij eetproblemen

Mensen met symptomen van een eetstoornis hebben baat bij het E-health zelfhulpprogramma ‘Featback’. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog Jiska Aardoom, waarop ze op 7 december is gepromoveerd aan de Universiteit Leiden. Een online psycholoog erbij verhoogt niet de effectiviteit, maar wel de tevredenheid van de deelnemers.

Minder eetproblemen
Bij Featback vullen mensen wekelijks online een vragenlijst over hun eetstoornis in. Vervolgens ontvangen ze via een geautomatiseerd systeem feedback. Uit het onderzoek bij 354 mensen met eetproblemen blijkt Featback de eetstoornisproblematiek te verminderen en ook de symptomen van angst, depressie en piekeren. Online ondersteuning van een psycholoog, 1 keer of 3 keer per week blijkt het programma niet effectiever te maken. Wel zijn de deelnemers die Featback ontvangen met daarbij online ondersteuning van een psycholoog (chat, e-mail of Skype) meer tevreden over het programma dan gebruikers zonder die ondersteuning.

Nieuwe groep bereiken met E-health
E-health lijkt volgens de promovenda een nieuwe groep mensen te bereiken. ‘Dat kan de kloof tussen mensen met eetproblemen en de hulpverlening verkleinen. Wel moeten we kritisch kijken naar de inzet van psychologen bij E-health-programma’s: meer en intensievere ondersteuning levert niet per definitie meer verandering in symptomen op.’ Verder onderzoek is nodig, want 30-50% van de mensen met eetproblemen krijgt normaliter een terugval. Aardoom: ‘Met Featback kunnen we dat tijdig signaleren en sneller een behandeling op maat bieden. De verwachting is dan dat er kortere en minder intensieve interventies nodig zijn. De gezondheidszorgkosten zullen dan uiteindelijk ook lager zijn.'

Bron: Universiteit Leiden


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten