Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
06 September 2012

Onduidelijk of biologische voeding gezonder is

Door: Angela

Er is geen bewijs dat biologische voeding meer gezonde voedingsstoffen bevat. Wel is er minder kans op blootstelling aan pesticiden en antibioticaresistente bacteriën. Of dit gezondheidsvoordeel oplevert, is nog niet duidelijk. Dit blijkt uit de meest omvangrijke literatuurstudie tot nu toe naar de gezondheidsvoordelen van biologische voeding, gepubliceerd in Annals of Internal Medicine.

Onderzoekers van Stanford University hebben 237 studies vanaf 1966 op een rij gezet naar de verschillen tussen biologische en gangbare voedingsmiddelen. Het merendeel van de studies vergeleek het gehalte aan voedingsstoffen of pesticiden. Slechts 17 studies zijn gezondheidseffecten onderzocht bij mensen die biologische of gangbare voeding gebruikten. Deze studies waren echter van korte duur; variërend van 2 dagen tot 2 jaar.

Na analyse van de gegevens bleek dat het vitaminegehalte niet verschilt tussen biologisch en gangbaar. Alleen fosfor komt meer voor in biologische producten, maar tekorten zijn voor dit mineraal niet gangbaar. Ook het gehalte aan eiwitten en vetten verschilt niet, al zijn er aanwijzingen dat biologische melk hogere gehaltes aan omega-3 vetzuren bevat.

Hoewel biologische voedingsmiddelen niet 100% vrij zijn van pesticiden, is de kans op de aanwezigheid ervan wel 30% lager dan bij gangbare voedingsmiddelen. Maar ook bij gangbare voedingsmiddelen bleven de pesticidengehaltes onder de norm. Uit 2 studies bleek verder dat er minder residuen van pesticiden in de urine zitten van kinderen die biologisch eten. Wat dit betekent voor de gezondheid, is nog onduidelijk.

De kans op blootstelling aan antibioticaresistente bacteriën is kleiner bij biologische kip en varkensvlees. Ook hier is nog niet duidelijk of dit gezondheidsvoordelen oplevert. Kortom, er is meer onderzoek nodig voor duidelijkere conclusies.

Bron: Stanford University


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten