Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 July 2016

Onderzoek oudste lopers Vierdaagse Nijmegen

Door: Karine

Vierdaagselopers

Tijdens de 100ste Vierdaagse van Nijmegen onderzoekt hoogleraar Inspanningsfysiologie Maria Hopman van het Radboudumc de wandelprestaties van de 100 oudste wandelaars. Dit onderzoek moet meer inzicht geven in de oorzaak van gezondheidsverschillen tussen vitale en kwetsbare ouderen. Over de gezondheid van vitale ouderen is nog relatief weinig bekend, in tegenstelling tot de gezondheid van ouderen die zorgbehoevend zijn. “Eigenlijk is alles wat je bij deze groep onderzoekt uniek.”

Van 82 tot 93 jaar

Aan de 100ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse doen dit jaar ruim 48.000 wandelaars mee. Onderzoek bij de 100 oudste wandelaars (82-93 jaar) biedt een unieke kans om meer te weten te komen over de grote verschillen tussen ouderen. Zijn er aanwijzingen te vinden waarom deze groep 4 dagen 30 kilometer kan lopen, terwijl andere senioren van deze leeftijd kwetsbaar en hulpbehoevend zijn?

Fysieke metingen
De onderzoekers gaan deze wandelaars intensief volgen. Zo kijken zij naar de kwaliteit van de bloedvaten en fysieke prestaties zoals loopsnelheid, spierkracht en balans. Daarnaast kijken de onderzoekers naar eiwitinname via de voeding en stoffen in het bloed die een maat zijn voor gezondheid, zoals vitaminen en mineralen. Ook doen zij metingen aan de vochtbalans, hartslag en verstandelijke vermogens. De resultaten van het Vierdaagseonderzoek worden vergeleken met beschikbare gegevens over ouderen in verpleegtehuizen, of andere zorginstellingen.

Resultaten 10 jaar onderzoek
Dit jaar is de 10e editie van het Vierdaagseonderzoek. De resultaten van het onderzoek geven veel inzicht in wat wandelen met en op het lichaam doet.

 

Bron: Vierdaagseonderzoek

 

 

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten