Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
05 December 2011

Onderzoek naar voedingsbehoeften van zuigelingen

Door: Angela

Verslag symposium Early Life Nutrition

De samenstelling van moedermelk varieert enorm. Deze grote variatie maakt het een uitdaging om borstvoeding te gebruiken als referentie voor zuigelingenvoeding. Er wordt daarom veel onderzoek gedaan naar de rol van individuele bestanddelen uit borstvoeding. Dit werd duidelijk tijdens het Danone Research Symposium “Bringing Science to Early Life Nutrition”, dat op 25 oktober in Utrecht door zo’n 100 wetenschappers is bijgewoond.

Recent onderzoek laat zien dat zelfs het geslacht van de baby van invloed is op de samenstelling van borstvoeding. De energiedichtheid van moedermelk is hoger bij jongens dan bij meisjes en ook de cupmaat van de lacterende moeder is groter in geval van een jongetje. Een verklaring voor deze verschillen is nog onbekend. Ook blijkt: hoe meer gewichtstoename tijdens de zwangerschap, hoe hoger het totale vetgehalte van borstvoeding. Tijdens het symposium bleek dat er vooral veel onderzoek wordt gedaan naar allergiepreventie. Volgens prof. Guido Moro, neonatoloog aan de Universiteit van Milaan, worden de preventieve effecten van moedermelk op allergie vooral toegeschreven aan oligosacchariden. Dit zijn prebiotica die de hoeveelheid bifodobacteriën in de darmen van baby’s vergroten. Er is ook een probiotische aanpak, waarbij de bacteriën zelf worden toegevoegd aan de zuigelingenvoeding. Moro: ‘De prebiotische aanpak is een meer fysiologische aanpak dan de probiotische aanpak. Door prebiotische oligosacchariden toe te voegen aan zuigelingenvoeding, komt de samenstelling dichter bij die van borstvoeding.’

Een gedrukt verslag van de hoogtepunten van het symposium is aan te vragen bij Nutricia door je naam en adres te mailen naar: scholing@nutricia.com. In 2012 worden de presentaties van het symposium gepubliceerd in een supplement van het Journal of Nutrition.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten