Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
08 February 2013

Onderzoek naar verband tussen darmflora en hart- en vaatziekten

Door: Angela

darm

Zijn de darmflora en chronische ontstekingen aanjagers van hart- en vaatziekten? Met een subsidie van ruim 1 miljoen euro gaat het UMC St Radboud dit onderzoeken binnen het “IN-CONTROL-programma”.

Een milde, maar progressieve ontsteking is vaak aanwezig bij risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. Bij veel obese patiënten zijn bijvoorbeeld het vetweefsel en de lever ontstoken en zijn algemene ontstekingsfactoren in het bloed licht verhoogd.

De onderzoekers gaan de interactie tussen de opname van voedsel in de darm bestuderen en de opslag en verwerking ervan in het vetweefsel en de lever. Ook wordt onderzocht welke rol deze processen spelen bij het ontstaan van de milde, maar chronisch ontsteking.

Specifieke aandacht krijgt het zogenoemde aangeboren afweersysteem in de darm, vet en lever. Het  samenspel daarvan met de bacteriën in de darm kan een centrale rol spelen in het ontstaan van hart- en vaatziekten als gevolg van overconsumptie. Meer inzicht in dit samenspel leidt mogelijk tot nieuwe voedingsmiddelen en therapieën tegen de ontsteking om zo hart- en vaatziekten te voorkomen.

Bron: UMC St Radboud


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten