Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
29 September 2017

Onderzoek naar effect voeding en leefstijl bij IBD

Door: Angela

Onderzoek naar effect voeding en leefstijl bij IBD

Wat is het effect van verse, onbewerkte voeding, beweging en ontspanning op de ervaren ziektelast en kwaliteit van leven bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa (samen ook wel IBD genoemd)? Dat gaan Voeding Leeft, het Leids Universitair Medisch Centrum en de Maag Lever Darm Stichting onderzoeken in een pilot van 3 maanden bij 200 patiënten. De werving van deelnemers is net gestart en vanaf 1 januari gaat de pilot “IBD, eet je mee?” van start. En team van experts, waaronder een diëtist is betrokken bij de pilot.

Rol van voeding onderbouwen

Na eetprogramma’s bij diabetes type 2, MS en reuma richt Voeding Leeft zich nu op IBD. Gezonde voeding is heel belangrijk bij IBD. Toch wordt voeding in de spreekkamer niet altijd serieus genomen en krijgen voeding en leefstijl niet altijd een plek in de behandeling. Het eetprogramma voor IBD moet gaan resulteren in wetenschappelijke onderbouwing van de rol van voeding bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Bij goede resultaten zou een dergelijk eetprogramma in de behandeling van IBD meegenomen kunnen worden. Hiervoor is wel overleg nodig met MDL-artsen en zorgverzekeraars.

Workshop, terugkomdagen en online community

De pilot start in januari 2018 met een dag met workshops over voeding en leefstijl. Deelnemers krijgen een werk- en receptenboek mee naar huis. Na een maand en na twee maanden zijn er terugkomdagen om ervaringen uit te wisselen. In de tussenliggende periode kunnen deelnemers ervaringen uitwisselen en vragen stellen via een besloten online community die begeleid wordt door experts. Na 3 maanden kunnen deelnemers zelf verder aan de slag met handvatten en tips om hun voeding en leefstijl aan te passen.

Bronnen: Voeding Leeft en Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten