Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
08 November 2011

Onderzoek effect digitaal beweegprogramma bij ouderen

Door: Reina

Senioren wandelen

Kan het gebruik van moderne technologie bijdragen aan een meer actieve leefstijl bij ouderen? En gaat meer beweging gepaard met een verbeterde glucosehuishouding? Dat is wat onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan uitzoeken. 

De onderzoeksgroep bestaat uit 300 deelnemers tussen de 60-70 jaar. Zij krijgen een bewegingsmonitor, die men op het lichaam draagt en die registreert hoeveel en hoe intensief iemand beweegt. Bovendien krijgen de deelnemers een beweegprogramma via internet en een persoonlijke coach tot hun beschikking. De ouderen kunnen precies bijhouden hoeveel ze bewegen én proberen daar verbetering in aan te brengen. Het gaat in dit onderzoek niet om fanatiek sporten maar om extra beweging als een blokje om of de trap nemen in plaats van de lift. De helft van de groep ontvangt het beweegprogramma aan het begin van de studie, de andere helft na 3 maanden.

Om een beeld te krijgen van de stofwisseling, zal tweemaal gedurende 4 dagen het bloedsuikergehalte gemeten worden. Dat is mogelijk dankzij een kleine sensor onder de buikhuid die in de thuissituatie gedragen kan worden, ook tijdens bijvoorbeeld het sporten of douchen. Dankzij deze meting kunnen de onderzoekers voor het eerst bij mensen in hun eigen thuissituatie bestuderen wat het effect is van een digitaal beweegprogramma.

Er worden nog deelnemers voor dit onderzoek gezocht. Voor meer informatie kun je terecht op www.agostudie.nl.

Bron: LUMC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten