Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
31 October 2017

Ondervoeding onder aandacht in Tweede Kamer

Door: Marjolein

Ondervoeding onder aandacht in Tweede Kamer

Op 26 oktober sprak de Tweede Kamer in een rondetafelgesprek over ondervoeding van ouderen. Ondanks toegenomen aandacht en verschillende initiatieven om ondervoeding tegen te gaan, blijft het een groot probleem in de ouderenzorg. Onder meer ouderenorganisatie KBO-PCOB en Patiëntenfederatie Nederland vroegen in een brief aan de Tweede Kamer meer aandacht voor ondervoeding.

Ingezonden brief

In de brief doen de belangenorganisaties verschillende aanbevelingen om de bewustwording rondom de risico’s van ondervoeding te vergroten en ondervoeding tegen te gaan. Ze pleiten voor een betere kennisdeling- en vergroting over voeding bij zorgverleners, willen dat waardig ouder worden, zingeving en kwaliteit van leven voorop staan en adviseren een brug te slaan tussen wetenschap en praktijk. Verder stellen ze meerdere maatregelen voor om wet- en regelgeving aan te pakken, waaronder een verlaging van het btw-tarief op groente en fruit, in plaats van de voorgenomen verhoging.

Serieus probleem

Het probleem van ondervoeding is het grootst bij mensen die thuiszorg krijgen: 15-30 procent van hen is ondervoed. Ook in instellingen komt ondervoeding regelmatig voor. In het ziekenhuis is 15-25 procent van de mensen ondervoed en in verpleeghuizen gaat het om 10-15 procent van de mensen. Van de zelfstandig wonende mensen zonder thuiszorg heeft 7 procent van de mensen last van ondervoeding.

Bron: Patiëntenfederatie Nederland


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten