Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 December 2015

Obesitas stoppen? Ga terug naar de jaren '50

Door: Reina

Obesitas stoppen? Ga terug naar de jaren '50

Het verkleinen van de portiegrootte is een goede strategie in de strijd tegen overgewicht. Dat stellen onderzoekers van Cambridge University in het British Medical Journal. We moeten terug naar de portiegrootte van de jaren ‘50.

Steeds grotere porties

De borden zijn sinds de jaren ‘50 steeds groter geworden. Was een bord in de jaren 50 jaar gemiddeld 22 cm groot, nu is dat 27 cm. En die borden worden volgeschept én leeggegeten. Sinds 1993 zijn de porties zelfs enorm geworden. Woog een steak in 1993 160 g, nu is dat 240 g. Dat betekent een verhoging van de calorie-inname van 425 naar 640 kcal. Andere voorbeelden: een pizza Margherita woog in 1993 200 g en nu 355 g en een familiezak chips 100 g in plaats van 150 g nu. Door grote porties uit de voeding te elimineren zou de dagelijkse energie-inname van volwassen in het Verenigd Koninkrijk kunnen dalen met 12-16%. In de Verenigde Staten zelfs met 22-29%.

Kleine porties eerste keus

De onderzoekers stellen voor weer de porties van de jaren ‘50 te hanteren. Toen kwam overgewicht en obesitas ook aanzienlijk minder voor. Supermarkten, restaurants en de industrie kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Denk aan geen korting op grote verpakkingen, kleine porties als eerste keus aanbieden en grote porties of verpakkingen minder zichtbaar maken (ook in reclame). Een tip voor restaurants: ontwikkel en gebruik kleiner serviesgoed (borden en glazen).

Bron: BMJ


Angela Severs, voedingswetenschapper en redacteur Nieuws voor diëtisten, 14 January 2016:
Dank voor je aanvulling Johanna! Mooie cijfers. En voor de benodigde glucose is het lichaam inderdaad echt niet aangewezen op suiker. Glucose ontstaat ook bij de vertering van andere koolhydraten, bijvoorbeeld uit volkoren producten.
Johanna Hart, Verpleegkundige, 13 January 2016:
Zou het ook hier aan kunnen liggen?
Enkele cijfers! Suiker één van de natuurlijke grondstoffen die van groot belang zijn voor de de wereldeconomie. De wereldproductie steeg van 96 miljoen ton in 1900 naar meer dan 140 miljoen ton in 2006 . Als we eens veel minder suiker gingen eten? Het lichaam kan zijn eigen glucose maken!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten