Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
12 March 2015

Obesitas een hersenziekte?

Door: Angela

Obesitas een hersenziekte?

De hersenstructuur van mensen met obesitas wijkt af van die van mensen met een gezond gewicht. Het beloningssysteem vertoont anatomische afwijking, zo hebben onderzoekers van het UMC Utrecht en de Universiteit van Barcelona ontdekt. De bevindingen zijn gepubliceerd in NeuroImage.

Het wordt steeds duidelijker dat obesitas niet alleen een kwestie is van te veel eten en te weinig bewegen. Sommige mensen zijn gevoeliger voor prikkels om te gaan eten dan anderen, zeker wanneer voedsel overvloedig aanwezig is. In de wetenschap is obesitas als hersenziekte inmiddels een veel bestudeerd onderwerp.

In het onderzoek werden MRI-beelden gemaakt van de hersenen van 31 proefpersonen tussen de 12 en 39 jaar met een BMI hoger dan 30. Die beelden vergeleken de onderzoekers met de scans van 32 vrijwilligers met dezelfde leeftijd en een gezond gewicht (BMI lager dan 25). Zij troffen verschillen aan in hersengebieden die betrokken zijn bij het beloningsysteem, een deel van onze hersenen dat zorgt dat we ons goed en beloond voelen na een prikkel. Ontregelingen in dit systeem spelen een rol bij verschillende soorten verslaving, zoals die aan verdovende middelen en gokverslavingen.

Bron: UMC Utrecht


Mirte Kaan, Voedingsdeskundige, 02 April 2015:
Inderdaad erg interessant! Jullie kennen vast ook het boek van Giulia Enders (De mooie voedselmachine) > daar wordt ook aangestipt dat de darmen een rol spelen in de beïnvloeding van de hersenen (beloningscentrum etc.) en daarmee bijvoorbeeld overgewicht, angst en depressie!
MJ Torenvliet, dietist, 24 March 2015:
Boeiend!!!! Ik lees/hoor zo weinig over dit dopaminerge beloningssysteem, waar wij eigenlijk continue ons leven op inrichten. Wordt het niet eens tijd voor wat verdieping?? Collegae....

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten