Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
08 March 2013

‘Obesitas bij kinderen is een ontstekingsziekte’

Door: Angela

Meisje met overgewicht

Foto: Rudd Center for Food Policy and Obesity

Obese kinderen hebben misschien baat bij ontstekingsremmende medicijnen. Niet dat ze daarmee afvallen, maar wel om de kans te verkleinen dat ze op latere leeftijd type 2 diabetes en hart- en vaatziekten krijgen. Dat concludeert arts-onderzoeker Henk Schipper van het UMC Utrecht in onderzoek, waarop hij 5 maart promoveerde.

Schipper vergeleek het bloed van 60 obese kinderen met 30 gezonde controles. Bij kinderen met ernstig overgewicht blijken meer ontstekingsstoffen uit vetweefsel in het bloed te zitten, wat gepaard lijkt te gaan met een hogere bloeddruk en een lagere gevoeligheid voor insuline te hebben. Volgens Schipper biedt het beschouwen van obesitas als ontstekingsziekte nieuwe behandelmogelijkheden. Schipper: ‘We moeten nog wel uitzoeken hoe goed deze behandeling werkt en of het kosteneffectief is.’

De onderzoekers troffen ook “natural killer T cellen” in het vetweefsel aan. Deze cellen remmen de ontstekingsreactie, maar verdwijnen uit het vetweefsel bij ernstig overgewicht. Dat versterkt de vetweefselontsteking.

Bron: UMC Utrecht


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten