Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 May 2012

Obese kinderen bepalen zelf dieet

Door: Reina

Meisje met obesitas

Op de obesitaspoli van het Amsterdame Slotervaartziekenhuis wordt verwacht van de kinderen dat ze zelf nadenken over het plan van aanpak om af te vallen. De reden voor deze nieuwe aanpak: de helft tot driekwart van de obese kinderen die aan het oude behandelprogramma in het ziekenhuis deelnam, hield daar binnen een jaar mee op. ‘De lat ligt voor kinderen veel te hoog. Ze vallen terug in hun oude leefpatroon’, zei Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit, in Het Parool van 19 mei.

Sinds februari behandelt het Slotervaartziekenhuis alle kinderen met obesitas volgens de nieuwe methode, die uit Zweden IS overgewaaid. Hierbij worden haalbare doelen gesteld en alles positief bekrachtigd. Zo wordt een kind, dat nog maar 1 chocoladereep per dag eet in plaats van 3, beloond en niet meer als voorheen erop  gewezen dat het nog steeds een reep per dag verorberd. De eerste, nog niet gepubliceerde, resultaten uit Zweden zijn positief. Daar blijkt dat 90% van de kinderen na 1 jaar nog volhoudt en alle kinderen  zijn afgevallen.

Bron: Parool


Meta Bool, , 26 November 2012:
Voor obese volwassenen is het in de meeeste gevallen al een heel mooi doel om te streven naar behoud van gewicht in plaats van afvallen. Voor kinderen geldt dat zeker. Beperking van koolhydraten en tegelijk niet bang zijn voor vet kan daar absoluut bij helpen. Echter, extreme dieetvormen zijn gedoemd om te mislukken.

Daarbij, Jenny, mag ik langzamerhand als bekend veronderstellen dat verzadigd vet niet schadelijk is voor de gezondheid en een overdosis linolzuur uit goedkope plantaardige olie wel.
Jenny de Rooy, , 24 November 2012:
Schandalige aanbeveling. We weten ondertussen toch wel dat het eten van veel dierlijke vetten ongezond is? Hier is ook geen sprake van een nieuw eetpatroon aanleren.Meer vet eten is prima maar wel de gezonde vetten zoals o.a.olijfolie. Deze J wil zeker reacties uitlokken op dit draadje
Reina van Bruggen, , 20 November 2012:
@Karine: gezien het e-mailadres iemand van de SP, maar die zijn toch meer voor tomaten dan kokosvet? Graag duidelijkheid @J?
Karine Hoenderdos, , 20 November 2012:
ja zeg, wie bent u, mysterieuze J? vanwaar het ketogeen dieet voorschrijven voor dikke kinderen? en heeft u inderdaad commerciele belangen bij kokosvet?
margje vlasveld, , 20 November 2012:
@J. Vooral geen fruit eten, maar vet vlees en slagroom (zonder suiker natuurlijk). Alles moet drijven in kokosvet en alle ziekten verdwijnen hahahaha. J grossiert vermoed ik in kokosvet.
J Boeringen, , 19 November 2012:
Voeding behoort uit matig eiwitten en véél vet te bestaan. Koolhydraten zijn uit den boze en écht niet nodig. Deze kunnen uit eiwitten worden gemaakt. Normale hoeveel suiker in het bloed bevat circa 4 gram. Om kinderen weer slank én gezond te krijgen kunnen zij een ketogeen dieet doen. Dit wordt ook voor kinderen met epilepsie gebruikt. Een verzadigd vet dieet is héél gezond. Kinderen kunnen voldoende lekkere dingen eten zoals creme fraiche, slagroom, vette kaas eieren, spek, vette rookworst, leverworst, vette hamburgers lever met spekjes, alles in kokosolie gebakken en bedekt met veel roomboter, donkere 70% chocolade met hazelnoten. Fruit bevat fructose en moet niet gegeten worden. Groente alleen met mate, overladen met roomboter. Géén plantaardige olie en géén graanproducten. In tegenstelling tot wat men in het algemeen (verkeerd) denkt, kom je van vet niet aan. Je komt aan van stoffen die niet lichaamseigen zijn. Het Keckwick onderzoek laat mensen 90% vetten eten en 10% eiwitten bij 2600 kcal. valt met 200 gram per dag af. Alle ziekten verdwijnen!
Tanja V, , 29 May 2012:
Valt dit niet onder de gesprekstechniek 'Motivational Interviewing'? (ORBS, Open vragen stellen, Reflectief luisteren, Bevestigen en ondersteunen & samenvatten.)

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten