Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 February 2012

NVD daagt minister van VWS

Door: Angela

nvd

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) spant een kort geding aan tegen de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) omdat de diëtist uit het basispakket van de ziektekostenverzekering is verdwenen. De NVD vraagt aan de rechter om de maatregel op te schorten en tenminste een overgangsregeling in te stellen.

Nu patiënten de diëtist voor een groot deel zelf moeten betalen, is het aantal consulten met de helft gedaald. Ook ernstig zieke patiënten met voedingsproblemen en mensen met overgewicht zien van een consult af, aldus NVD directeur Anja Evers ‘Patiënten die geen goed voedingsadvies krijgen, komen vaker bij de huisarts, gebruiken meer medicijnen en lopen een verhoogde kans dat ze moeten worden opgenomen in een ziekenhuis, verzorgings- of verpleeghuis en kosten de maatschappij uiteindelijk vele malen meer geld. De bezuiniging van de minister is daarom kortzichtig en mist visie om de kosten in de zorg omlaag te krijgen.’.

De minister was bij het opstellen van de maatregel in de veronderstelling dat de zorgverzekeraars op de bezuiniging zouden inspelen en alsnog dieetadvisering zouden vergoeden via de aanvullende verzekering, maar dit is zeer beperkt gebeurd. Slechts enkele zorgverzekeraars hebben dieetadvisering opgenomen, in een aanvullend verzekeringspakket met een premie die onaantrekkelijk of voor veel patiënten simpelweg niet betaalbaar is.

Volgens de NVD zijn de patiënten, die om medische reden een behandeling van de diëtist nodig hebben, het slachtoffer geworden van een spel tussen de minister en de zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars maakten de inhoud en omvang van hun aanvullende verzekeringen pas half november bekend. Dit heeft diëtisten onvoldoende tijd gegeven hun praktijkvoering hierop aan te passen.

Bron: NVD


Nienke Drost, , 21 February 2012:
Daar ben ik het mee eens we geven immers een dieetbehandeling. Advies is voor deze minister veel te vrijblijvend.
Moniqiue Kerstholt, , 21 February 2012:
Misschien is het beter om ons 'product' dieettherapie te noemen. Dat geeft beter weer wat we doen en bovendien legt deze minister ieder 'advies' naast zich neer

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten