Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
11 April 2012

Noord-Europees dieet net zo gezond als mediterraan dieet?

Door: Angela

Nordic diet

Het mediterrane dieet heeft concurrentie gekregen. Dit stelt de European Food Information Council (EUFIC). Deze organisatie baseert zich op wetenschappelijk onderzoek onder ruim 57.000 Denen, dat laat zien dat ook een Noord-Europees dieet gezond is. Vooral roggebrood, kool en wortelgroenten zijn gezonde bestanddelen.

Sinds het Deense onderzoek is gepubliceerd in Journal of Nutrition, staat het Noord-Europese dieet volop in de belangstelling. Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen hebben het de hippe naam ‘New Nordic Diet’ gegeven. Onlangs hebben zij richtlijnen opgesteld. De belangrijkste zijn: meer plantaardig voedsel en minder vlees, meer voedsel uit zee en meren en meer voedsel uit de wilde natuur.

In het onderzoek naar de gezonde aspecten van het Noord-Europese dieet zijn de deelnemers – 50-64 jarigen - gedurende 12 jaar gevolgd. Met een vragenlijst is bij de nulmeting geïnventariseerd in hoeverre hun voeding gezonde Noord-Europese voedingsmiddelen bevat, zoals vis, kool, roggebrood, havermout, appels, peren en wortelgroenten. Tijdens de duur van de studie overleden ruim 4.000 deelnemers ofwel circa 7%. Het sterfterisico bleek 4% lager onder deelnemers die veel gezonde Noord-Europese voedingsmiddelen consumeerden.

Bron: EUFIC


Sophie van Baarsen, , 12 April 2012:
Eindelijk eens meer aandacht voor natuurlijk voedsel met minder vlees. En, met een goed portie beweging daarbij kan je gezond oud worden.
karine hoenderdos, , 11 April 2012:
wat leuk! de noorderlingen slaan terug, na het jaren knarsetandend zien hoe dat mediterrane dieet eindeloos werd opgehemeld. en worden er ook niet ineens veel michelinsterren uitgedeeld in scandinavie?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten