Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
19 May 2016

Nitraatrijke groenten goed voor de bloeddruk

Door: Reina

Nitraatrijke groenten goed voor de bloeddruk

Nitraatrijke groenten als rucola, spinazie en rode bieten verlagen de bloeddruk. Dat is de conclusie van een klein onderzoek bij 18 gezonde vrijwilligers, uitgevoerd door Maastricht UMC+ en gepubliceerd in het Journal of Nutrition. De vrijwilligers die drankjes van de genoemde groenten kregen voorgezet, bleken een verhoogde beschikbaarheid te hebben van nitraat en nitriet in het bloed. Als gevolg daalde de bloeddruk. Nitraatzout, als voedingssupplement opgelost in water, bleek dit effect niet te hebben.

Rode bietensap

Rode bietensap is met name een bekend omdat het bij sporters prestatie verhogend zou werken. De rode biet bevat veel nitraat dat het lichaam kan omzetten in nitriet. Dat kan vervolgens weer worden omgezet in stikstofmonoxide (NO). Daarvan wordt aangenomen dat het een positief effect heeft op diverse processen die een rol spelen bij het sporten. Zo zou NO spieren efficiënter laten werken en bloedvaten verwijden, zodat er meer zuurstof naar de spieren kan worden getransporteerd. De Maastrichtse wetenschappers onderzochten of dit effect ook opgaat voor andere nitraatrijke groenten (naast rode biet) en voor een nitraatzout opgelost in water.

Nog rijker aan nitraat

Rucola en spinazie zijn twee bladgroenten die nog rijker aan nitraat zijn dan rode bieten. Daarom kregen een aantal gezonde vrijwilligers drankjes van al deze groenten voorgezet met daarin 800 mg nitraat, ongeveer de aanbevolen hoeveelheid voor sporters. Omgerekend komt dat neer op ongeveer 200 gram rucola of 350 gram spinazie. Dit werd vergeleken met een geconcentreerd drankje van rode bieten en met natriumnitraat opgelost in water, beiden met dezelfde hoeveelheid van 800 mg nitraat. De nitraat- en nitrietspiegel in het bloed steeg ongeveer even veel na inname van alle 4 de drankjes, maar de bloeddruk daalde alleen bij de 3 groenten. Het opgeloste natriumnitraat in water had nagenoeg geen bloeddrukverlagend effect.

Advies onderzoekers

’In principe zit in bijna alle groenten wel iets nitraat, maar met name groene bladgroenten zoals sla en spinazie zijn rijk aan het stofje’, zegt hoofdonderzoeker dr. Lex Verdijk. ’Mocht je extra nitraat in willen nemen, bijvoorbeeld als je een verhoogde bloeddruk hebt, is het eten van meer groenten dus wellicht al voldoende, daar is geen supplement voor nodig. Het lijkt erop dat de samenstelling van groenten, waarin ook vitamines, vezels en andere stoffen zitten, het positieve effect van nitraat kan bevorderen. Wellicht kunnen we in de toekomst de ideale samenstelling voor een nitraatrijk drankje op basis van bijvoorbeeld rucola of spinazie ontwikkelen.’

Bron: Maastricht University


Reina Van Bruggen, Redacteur, 27 May 2016:
@andrea: Daar is in dit kleine onderzoek niet naar gekeken. Maar is zeker interessant, hoewel het advies over het niet combineren van nitraatrijke groenten en vis door het Voedingscentrum natuurlijk wel al helemaal los is gelaten.
Andrea Boullart, diëtist, 27 May 2016:
en hoe zit het dan met de combinatie met vis en nitrietvorming bij deze dosering?
Saskia Kremer-Duurhoud, Diëtist, 24 May 2016:
Ik vraag me af of het niet het effect is van kalium, omdat je bij het opgeloste natriumnitraat in water nagenoeg geen effect ziet?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten