Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
13 October 2014

Nitraatrijk groenten mogen voortaan onbeperkt

Door: Angela

Nitraatrijke groente met vis mag weer

Alle beperkende adviezen voor de consumptie van nitraatrijke groente worden opgeheven. Dat betekent dat consumenten niet meer hoeven te letten op hoe vaak ze per week nitraatrijke groente als spinazie of sla eten. Ook de combinatie van nitraatrijke groente met vis mag weer.

Het Voedingscentrum trekt zijn eerdere adviezen in op basis van een risicobeoordeling van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Uit nieuwe analysegegevens blijkt dat de consumptie van nitraatrijke groente een verwaarloosbaar risico vormt voor de gezondheid. En de combinatie van nitraatrijke groente met vis mag weer, weinig omdat de hoeveelheid gevormde nitrosamines veel te klein blijkt voor gezondheidsrisico’s.

Er blijven 2 beperkende adviezen over. Dagelijks gebruik van bietensap(concentraat) raadt het Voedingscentrum af. Het bevat een hoge dosis nitraat, bovenop de dagelijkse hoeveelheid en kan daardoor zorgen voor een toename van nitrosaminevorming. Daarnaast wordt het gebruik van water uit privébronnen voor het aanmaken van flesvoeding afgeraden. Dit water kan verhoogde concentraties nitraat bevatten en dat is juist voor baby’s nadelig. De nieuwe adviezen staan in de factsheet “Adviezen nitraat en nitraatrijke groente”.

Bron: Voedingscentrum


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten