Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 November 2012

Nieuwe voedingsstrategie bij chemotherapie

Door: Reina

Chemotherapie

Darmvliesschade (intestinale mucositis) als bijwerking van chemotherapie bemoeilijkt de vertering en opname van voeding waardoor het ziektebeloop slechter kan zijn. Volgens promovenda Margot Fijlstra kan voeding via sonde of infuus in dit geval mogelijk uitkomst bieden. Fijlstra promoveert op 21 november aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

In het Laboratorium Kindergeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onderzocht Fijlstra hoe kankerpatiënten met darmschade door chemotherapie het beste gevoed kunnen worden, zodat zij minder gewicht verliezen en hun darm sneller herstelt. In een diermodel met vergelijkbare darmschade probeerde zij verschillende voedingsstrategieën uit, waarbij zij inzoomde op de vertering en opname van koolhydraten, vetten en eiwitten. De onderzoekster stelt vast dat de darm alleen nog maar simpele suikers en eiwitten kan opnemen, wanneer deze continu door een darmsonde worden toegediend. Helaas verdraagt de darm grote hoeveelheden van deze voedingsstoffen niet, waardoor deze voedingsstrategie niet geschikt blijkt om gewichtsverlies te voorkomen. Kleine beetjes voeding via de darm blijken wel het herstel van de darm te bevorderen. Parenterale voeding wordt goed verdragen en kan gewichtsverlies voorkomen, stelt de promovendus verder vast.

De optimale voedingsstrategie lijkt dus een combinatie van continue voeding via de darm om het darmherstel te bevorderen en voeding via het bloed om gewichtsverlies te voorkomen. Inmiddels wordt gewerkt aan klinisch onderzoek om te zien of deze voedingsstrategie ook voor mensen optimaal is.

Bron: RUG


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten